"Восени 2022 року...": Ризик застосування ядерної зброї РФ по Україні був реальним, - голова ЦРУ

У 2022 році існував реальний ризик застосування Росією тактичної ядерної зброї по Україні. Це було в момент осіннього контрнаступу ЗСУ. Про це заявив голова ЦРУ Вільям Бернс на фестивалі FT у Лондоні, передають Патріоти України.

Він зазначив, що раптовий прорив ЗСУ на північному сході України викликав побоювання, що російський диктатор Володимир Путін вживе крайніх заходів, що, у свою чергу, викликало сплеск дипломатичної активності.

"Восени 2022 року був момент, коли я подумав, що існував реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї", - сказав Бернс, вперше спілкуючись із головою британської зовнішньої розвідки Мі-6.

Він додав, що президент США Джо Байден відправив його поговорити з російським колегою Сергієм Наришкіним наприкінці 2022 року, щоб гранично чітко пояснити, якими будуть наслідки такого роду ескалації.

Так, у листопаді 2022 року Бернс вирушив до Анкари (Туреччина), щоб зустрітися з Наришкіним на першій особистій зустрічі високопосадовців двох країн після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Він передає повідомлення про наслідки застосування ядерної зброї Росією та ризики ескалації для стратегічної стабільності", - йшлося тоді у заяві Білого дому.

Telegraph пише, що у жовтні 2022 року виникли побоювання щодо можливої атаки РФ після того, як російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що Україна збирається використовувати радіоактивну "брудну бомбу".

Тоді кремлівські ЗМІ почали писати, що Київ збирає ядерні матеріали для використання на полі бою у "брудній бомбі" чи "ядерній зброї малої потужності".

У свою чергу Британія негайно відкинула ці звинувачення, а президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія сама явно планувала атаку із застосуванням "брудної бомби".

"Доводиться обмінювати на їжу": Іранський депутат проговорився про передачу ракет Росії

неділя, 8 вересень 2024, 14:15

Іранський депутат Ахмад Бахшаєш Ардестані підтвердив, що Тегеран передав Росії балістичні ракети. Про це повідомляє Iran International, передають Патріоти України. Член парламентського комітету з національної безпеки та зовнішньої політики Ахмад Бахшає...

Влада заявила про роботу ППО: Бєлгород здригнувся від вибухів, у небі видніється стовп диму (відео)

неділя, 8 вересень 2024, 13:42

На всій території Бєлгородської області РФ оголошувалася ракетна небезпека. Зокрема, вибухи чули жителі Білгорода та села Таврово Бєлгородського району. Губернатор області В’ячеслав Гладков повідомив про роботу протиповітряної оборони, передають Патріо...