Восьмий пакет: Нові санкції ЄС можуть обмежити ціни на російську нафту, - Financial Times

Польща та країни Балтії активно просувають посилення санкцій Євросоюзу проти Росії у відповідь на рішення Володимира Путіна провести часткову мобілізацію та його погрози ядерною війною, передають Патріоти України.

Як пише Financial Times, країни-члени ЄС наполягають на жорстких заходах проти Росії, у тому числі відключення більшої кількості банків від Swift і заборону імпорту алмазів. Також вони вимагають запровадити санкції щодо товарів розкоші та російських ІТ, кібербезпеки та індустрії програмного забезпечення.

Однак офіційні особи ЄС заявили, що буде важко знайти консенсус серед усіх 27 країн-членів, тоді як Угорщина заявила, що взагалі не хоче жодних нових санкцій.

FT зазначає, що основна мета Європейської комісії – реалізувати угоду G7 щодо обмеження ціни на російську нафту.

Тож очікується, що восьмий пакет санкцій проти Росії міститиме норми про обмеження цін на російську нафту, санкції щодо фізичних осіб, а також обмеження, спрямовані на російські ІТ-індустрію, кібербезпеку та розробку програмного забезпечення, повідомили чиновники.

Ті країни, які найбільше переконані в тому, що ЄС має посилити тиск на Москву, включаючи Польщу та країни Балтії, поширили детальні заходи, які, на їхню думку, Єврокомісія повинна підтримати. Серед їхніх ідей - заборона на імпорт алмазів, що вдарить по Бельгії, виключення більшої кількості російських банків із мережі Swift, обмеження доступності ІТ та інших послуг для Росії та застосування тих самих санкцій проти Білорусі, яка є союзником РФ у війні проти України.

Однак європейські чиновники зазначили, що за деякими амбітними ідеями домовитися буде складно.

"Чим більше ви пропонуєте, тим більше підстав у деяких країн ЄС стати незговірливими. З іншого боку, якщо санкцій буде замало, "яструби" скажуть, що цього недостатньо", - сказав європейський дипломат.

Інший дипломат сказав, що встановлення граничних цін на нафту має залишитися в центрі уваги нового пакету санкцій разом із закриттям лазівок. "Залишилося небагато товарів, які можна обмежити, оскільки ми здебільшого від'єдналися від російської економіки", – сказав він.

Новий раунд переговорів буде зосереджений на подальших санкціях проти російських осіб і організацій, а також на можливому додатковому експортному контролі цивільної продукції, сказав речник Єврокомісії.

"Це було б виправдано, оскільки Росія рухається до економіки воєнного часу", - сказав він.

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...