Вовчанськ став для росіян "міні-сталінградом": Військовий експерт пояснив, у чому насправді був задум ворога і як він провалився

Наступ російських військ на Харківському напрямку, незважаючи на його фактичну провальність, міг бути відволікаючим ударом ЗС РФ, які намагаються домогтися більш істотних результатів на Донбасі, передають Патріоти України.

Однак Москва наказала натиснути на кілька ділянок фронту на цьому театрі воєнних дій, отримавши в підсумку вкрай неприємну ситуацію у Вовчанську, який став для росіян своєрідним "міні-сталінградом". Таку оцінку літній наступальній кампанії російської армії у матеріалі Defence 24 дав польський військовий експерт Міхал Брушевський.

У своїх оцінках Брушевський спирається на аналіз Інституту вивчення війни (ISW), у якому йшлося, що маневром у бік Харкова Кремль маскує удар на іншій ділянці фронту, зокрема на східному фронті.

"Можна звинуватити аналітиків у тому, що вони шукають підтвердження своїй гіпотезі, але є багато ознак того, що північний удар виявився провалом для Росії, тож напрямок атаки справді буде іншим", — пише експерт.

Провал у Вовчанську

Як виявилося, концентрація 30 000 російських військових під Бєлгородом не призвела до тактичних успіхів на Харківському напрямку зі створенням так званої буферної зони, тож напрямок головного удару противника варто очікувати в іншому місці.

Брушевський зазначає, що війська РФ застрягли у Вовчанську і єдине, що рятує їх від розгрому, — частковий відступ на деяких ділянках фронту й обмежений ресурс ЗСУ.

"Якби Київ мав потенціал вересня 2022 року, росіян у Вовчанську можна було б навіть оточити. Наразі їхньою єдиною підмогою в бою є потужні повітряні бомбардування", — вважає експерт.

Ситуація на Донбасі

Водночас військове командування РФ, можливо, скоригувало стратегічні плани щодо літньої кампанії у зв'язку із ситуацією у Вовчанську. Йдеться про спроби натиснути на лінії Часів Яр — Горлівка — Очеретине, проте в українських захисників є позиції, де ефективно блокуються удари росіян. Крім того, захоплення нових територій загрожує не тільки втратами живої сили, а й колосальними втратами бойової техніки через ефективність FPV-дронів.

"Якби у Києва були сильні резерви, які відпочили, то і тут росіяни могли б опинитися в оточенні, оскільки удар із півночі по шосе на Авдіївку (за аналогією з Харківсько-Ізюмською операцією) відрізав би їхні сили зі сходу", — підкреслив Брушевський.

Політичний бік

Політичний аспект конфлікту також відіграє значну роль з огляду на постійні дипломатичні зусилля щодо врегулювання конфлікту у форматі "Мінськ-3". У той час як бойові дії тривають, питання щодо тривалості підтримки з боку Заходу стають дедалі актуальнішими для українського уряду.

Таким чином, хоча поточна ситуація на фронті на Донбасі являє собою тверду оборону українських сил і запеклі атаки російських військ, можливість для української контратаки залишається відкритою. Аналітики не виключають, що останні події створюють умови не тільки для захисту, а й для потенційної операції зі звільнення українських територій.

"Україна все ще має потенціал для такої операції, і, як не парадоксально, російський наступ створює для цього передумови", — підсумував Брушевський.

Електорат Фіцо та проклятий радянський спадок: Стало відомо, скільки словаків бажають аби у війні проти України перемогла Москва

вівторок, 2 липень 2024, 9:45

Близько 14% жителів Словаччини хотіли б, щоб Росія перемогла у війні проти України, 33% опитаних бажають перемоги Україні. Про це йдеться в результатах опитування агентства Ipsos для організації Central European Digital Media Observatory, які у понеділ...

"Не подобається мені все це": У Рогозіна засвербила поранена чуйка через українські БПЛА "Баба Яга", котрі демонструють нову тактику бою на Запорізькому напрямку

вівторок, 2 липень 2024, 9:33

Росіянин не у захваті, що ці безпілотники стали дошкуляти загарбникам як вдень, так і вночі. . Сили оборони України атакують противника безпілотними літальними апаратами типу "Баба Яга" з тилу, а також використовують їх для розмінування. . Про це нап...