ВР звернулася до світової спільноти через указ Путіна про російські паспорти для жителів ОРДЛО

Верховна Рада України вимагає від президента Росії Володимира Путіна скасувати указ про видачу російських паспортів на окупованому Донбасі і закликає Організацію Об'єднаних Націй, Північноатлантичний Альянс, країни Європейського Союзу, США, Канаду та ряд міжнародних структур засудити це злочинне рішення, повідомляють Патріоти України.

Про це йдеться в ухваленій парламентом постанові про звернення Верховної Ради до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн ЄС, США, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на окупованих Росією територіях Донбасу (№10259).

За її ухвалення проголосували 230 народних депутатів із 319, зареєстрованих у сесійній залі. У зверненні українського парламенту зазначається, що 24 квітня президент РФ Володимир Путін видав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства РФ за спрощеним порядком", що відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. "У такий спосіб Кремль черговий раз свідомо та цинічно порушив основоположні принципи міжнародного права. Попередня практика протиправного використання Росією інституту громадянства на окупованих територіях свідчить про її примусовий та дискримінаційний характер, є інструментом вчинення злочинів проти людяності та має наслідком порушення прав людини", - підкреслюється у документі. Наголошується, що РФ вчергове порушила державний суверенітет та територіальну цілісність України, міжнародне право і міжнародні угоди. У Верховній Раді переконані, що "такі недружні дії керівництва РФ є грубим втручанням у внутрішні справи України та підтвердженням і посиленням незаконної окупації українського Донбасу". "Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у поствиборчий період", - сказано в тексті.

Цими діями, зауважують у ВР, Кремль також вчергове розвінчав ключову тезу російської пропаганди про "внутрішньоукраїнський конфлікт". Так, Верховна Рада рішуче засуджує агресивні дії керівництва РФ, акцентує на неприпустимості відходу від міжнародного права і міжнародних угод. "Особливу стурбованість парламенту України викликає той факт, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем і в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії з обґрунтуванням нібито захисту своїх громадян, які проживають за межами РФ", - підкреслюється у зверненні. В українському парламенті наголошують, що легітимізація незаконної за міжнародно-правовими стандартами видачі паспортів РФ за так званим південно-осетинським та придністровським сценаріями - це "спроба виправдати, легітимізувати та розширити військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу".

"Своїм указом Путін створює правові умови для можливості офіційного застосування Збройних сил РФ проти України. Це пов'язано з тим, що російське законодавство дозволяє використовувати збройні сили для захисту громадян РФ за межами території РФ", - констатують автори звернення. Верховна Рада вважає указ Путіна "юридично нікчемним" та таким, що не може змінити приналежність жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. Зазначається, що Верховна Рада підтримує ініціативу президента України Петра Порошенка щодо якнайшвидшого розгляду питання можливої незаконної паспортизації громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема, в ОБСЄ та ЄС.

"У зв’язку з цим Верховна Рада звертається із наполегливим закликом засудити вищезазначені деструктивні дії Російської Федерації, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні, консолідувати спільні з Україною зусилля з протидії агресивним діям РФ та вжити заходів щодо посилення у цьому зв’язку режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти РФ", - йдеться у зверненні. Крім того, Верховна Рада "вимагає від президента РФ Путіна скасувати указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства РФ у спрощеному порядку".

Все не так погано як декому здається: Голова Комітету збройних сил Сенату США спрогнозували термін контрнаступу ЗСУ

вівторок, 19 березень 2024, 8:14

США наразі вважають, що впродовж найближчих місяців і до кінця 2024 року українські військові відтіснятимуть росіян, а наступного року перейдуть у наступ і встановлять вогневий контроль над Кримом. Але для цього потрібна допомога США. Додаткове фінансу...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 19 березня

вівторок, 19 березень 2024, 7:53

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.03.24 орієнтовно склали: