"Враховуючи скільки трубопроводів вже існує": Найбільший енергоконцерн Німеччини заявив про непотрібність "Північного потоку-2"

Газопровід «Північний потік-2», що коштував 10 млрд євро і побудований всупереч американським санкціям, можливо, не потрібний. Про це заявив у середу Маркус Креббер, голова німецького концерну RWE — найбільшого у ФРН постачальника електроенергії, передають Патріоти України.

"Враховуючи скільки трубопроводів вже існує, можливо, він необов'язково потрібен", - заявив Креббер. У розпорядженні «Газпрому» вже є ГТС України, здатна перекачувати до 140 млрд. кубометрів на рік, труба «Ямал-Європа» потужністю 33 млрд. кубів, а також «Північний потік-1», через який можна постачати 55 млрд. кубометрів щорічно.
Нарешті, діє «Турецький потік» потужністю 32 млрд. кубометрів на рік, з яких 16 млрд. можуть поставлятися до південноєвропейських країн за другою, експортною ниткою.
При цьому експорт «Газпрому» до ЄС минулого року становив лише 146 млрд. кубів. Це мінімум за шість років, що на 40% менше уже наявних трубопровідних потужностей (244 млрд кубометрів на рік). Тим не менш, «Північний потік — 2» скорочує шлях постачання від газових родовищ і транспортування палива буде вигіднішим, визнав Креббер.
"Одне ясно: при оцінці "Північного потоку - 2" ми в Німеччині повинні усвідомлювати значення, яке має і ще довго матиме природний газ для нашої енергетичної системи", - наголосив він.
Повне припинення постачання російського газу, за словами Креббера, Німеччина може витримати протягом дуже короткого часу, не більше кількох тижнів. Але залежність у Москви не менша. «Ми потребуємо російського природного газу, а Росія потребує валюти», — пояснив топ-менеджер.
Він додав, що якщо конфлікт навколо України ще більше загостриться, у будь-якій формі, це означатиме підвищення цін на газ. Креббер також закликав владу Німеччини вжити заходів для забезпечення енергобезпеки країни. "Це може виражатися у створенні державних запасів, як у разі нафти", - вважає він.

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...

Якщо не буде політичної заборони: Експерт розвповів, які цілі в Росії можна знищити ракетами ATACMS

четвер, 25 квітень 2024, 6:50

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський прокоментував ухвалення Сенатом США законопроєкту про допомогу Україні. За його словами, якщо пакет допомоги передбачатиме поставки Україні ракет ATACMS - їх можна буде використати для знищення пуско...