Вражаючий результат царювання Путіна: У Підмосков'ї розширять головне військове кладовище Росії, - ЗМІ

При відкритті меморіалу 2013 року планувалось, що первісної території під 40 тисяч поховань вистачить на наступні 200 років. Проте тепер усвідомили потребу екстреного розширення. При тому, що елітарного поховання удостоюють тут далеко не всіх "героїв СВО"

Міноборони РФ забрало у своє користування 17 гектарів Пирогівського лісопарку в міському окрузі Митищі Московської області для розширення військового кладовища "Пантеон захисників вітчизни". Про це напередодні повідомила Нова газета Європа.

Плани Міноборони розширити найбільший військовий цвинтар у РФ раніше підтвердила адміністрація міського округу Митищі. У лютому в місцевій групі в соціальній мережі "Вконтактє" з'явився пост, в якому місцеві активісти повідомили про постанову голови округу Юлії Купецької про переведення 17 гектарів територій лісу, що примикає до "пантеону", в користування Міноборони, яке не з'являлося в публічному доступі.

Представники окружної адміністрації в коментарях пояснили, що це сталося з ініціативи Міноборони РФ – відомство нібито використовує 10 гектарів для розширення "пантеону" та 7 гектарів – для створення муніципального цвинтаря.

При цьому територія, що вилучається, оточена об'єктами Міноборони, через що доступ на неї – у тому числі і на територію майбутнього муніципального цвинтаря – в даний час заборонений, вказали в адміністрації Митищ. Водночас влада округу стверджує, що ця територія не була частиною лісопарку.

Видання пише, що федеральний військовий меморіальний цвинтар, який став пізніше "Пантеоном захисників вітчизни", був відкритий у червні 2013 року, і з того моменту по 1 липня на ньому було зроблено лише 353 поховання. Але велика кількість нових могил на цвинтарі з'явилася після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – з 24 лютого 2022 року "тільки у секторі поховань загиблих на фронті в Україні додалося 900 могил". Похорони з військовими почестями на цвинтарі відбуваються щодня, заявили жителі розташованого по сусідству з меморіалом села.

Сам цвинтар при цьому закритий для вільного відвідування, оскільки є об'єктом Міноборони РФ. До планованого розширення його площа, згідно з офіційними даними, становила 52,24 га – передбачалося, що на цій території можна буде розмістити 40 тисяч поховань у наступні 200 років. Проте плани на розширення меморіалу у військового відомства виникли ще 2023 року, стверджує видання.

На цьому цвинтарі серед інших знаходиться могила найманця та керівника групи Вагнер Дмитра Уткіна, який загинув разом із головою ПВК Євгеном Пригожиним в авіакатастрофі у серпні 2023 року.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, втрати Росії на війні проти України вже перевищили 470 тисяч військових. Лише за добу 3 травня було знищено понад 1200 росіян.

Навчання на ЗРК Patriot, який Німеччина додатково передасть Україні, вже розпочалися - Борис Пісторіус

субота, 18 травень 2024, 15:16

Німеччина вже розпочала підготовку українських військовослужбовців, які використовуватимуть для захисту України обіцяну їй додаткову протиповітряну установку Patriot. Про це міністр оборони Борис Пісторіус заявив на зустрічі з литовським колегою Лаурін...

Російська окупаційна армія змінила вектор величезного тиску - ЗСУ

субота, 18 травень 2024, 14:53

Російська окупаційна армія змінила вектор величезного тиску. Зокрема, велика кількість атак минулої доби на ЗСУ була здійснена у районі Кринок на Херсонщині. Про це розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук,...