Врятували людей там, де не стали ризикувати американці та канадці: Український спецназ викликав фурор в Афганістані

Український спецназ провів зухвалу операцію в Кабулі і зміг організувати евакуацію групи афганських перекладачів і їх сімей, які працювали з військовими Канади, повідомляють Патріоти України.

Евакуювати групу людей не змогли ані американські, ані канадські військові через високі ризики. Відгукнулася на заклик про допомогу група українських військових: вони вийшли в місто зі зброєю і супроводили афганців і їх сім'ї в аеропорт, після чого всі були евакуйовані до Києва.

"Літак з афганськими перекладачами, а також їх сім'ями, які були пов'язані з канадськими військовими, прибув до Києва після зухвалої операції українського спецназу, який був дислокований в аеропорту Кабула", - повідомляє на впливове канадське видання The Globe and Mail.

Порятунок перекладачів було здійснено рано вранці в п'ятницю, 27 серпня, в Кабулі, на наступний день після того, як останній канадський евакуаційний літак покинув Афганістан, і через кілька годин після смертельної атаки терориста-смертника біля одних з воріт міжнародного аеропорту Хаміда Карзая, в результаті якого загинули 170 осіб, в тому числі 13 військових.

Незважаючи на зростаючі ризики для коаліційних сил напередодні запланованого виведення останніх сил США 31 серпня, українські війська вийшли до Кабула пішки, щоб супроводити два мікроавтобуси з перекладачами і їх сім'ями, які прямували в Канаду (всього 19 осіб), на аеродром. У солдатів були фотографії номерних знаків мікроавтобусів, вони оточили і супроводжували машини останні 600 метрів до аеропорту. "Колона увійшла [в аеропорт], тому що до нас вийшли українці. Ми просто відправили їм номери наших автомобілів... і вони прийшли на місцевий базар, щоб знайти нас. Вони сказали: "Україна?" - Ми сказали:" Так! "- і вони затягли нас всередину", - сказав Мохаммед Шаріф Шараф, 49-річний батько п'ятьох дітей, який 10 років працював майстром з ремонту і перекладачем, допомагаючи The Globe висвітлювати роль Канади у війні в Афганістані.

Після прибуття в аеропорт 19 афганців були поміщені в військовий вантажний літак, який знаходився в Кабулі як частина маловідомого внеску України в спільні зусилля НАТО, і вилетіли в Ісламабад разом з групою військовослужбовців. Групу інших афганців українці врятували раніше. У столиці Пакистану їх пересадили на зафрахтований комерційний літак, який доставив групу в Україну з короткою зупинкою в Баку. У своєму Твіттері президент Зеленський повідомив, що "ще 360 українців і громадян інших країн" прибули до Києва в суботу. "Наші військові, розвідка і дипломати виконали блискучу роботу. Україна в скрутну хвилину не залишає своїх громадян в біді і допомагає іншим!".

Евакуйовані розповіли, як були приголомшені тим, що українці пішли на ризик, щоб врятувати їх, чого не зробили канадські і американські війська.

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...