"Все фіксується і відстежується": У Тихановської заявили, що Протасевич живе в квартирі... зі співробітниками КДБ

Білоруський опозиційний журналіст Роман Протасевич перебуває в орендованій квартирі разом зі співробітниками КДБ Білорусі. Батькам поки не вдалося з ним зустрітися. Про це повідомив радник Світлани Тихановської Франак Вячорка у коментарі “МК”, передають Патріоти України.

За його словами, сестрі Протасевича дозволили зустрітися з братом, щоб передати йому речі. Батьки поки не отримали такої можливості, хоча їм зараз дуже важко.

«Вони розуміють, що Лукашенко підло грає з життям і долею їхнього сина. Він спробує виставити Романа зрадником, хоча очевидно, що Роман-заручник. Не варто забувати, що ми маємо справу з однією з найжорсткіших спецслужб в Європі», – зазначив Вачорка.

Він стверджує, що в орендованій квартирі з Протасевичем перебувають співробітники КДБ, оскільки це звичайна практика білоруської силової системи.

“Вони організовують орендовані квартири камерного типу. Там є додаткові зручності, але людина перебуває в присутності охоронців весь час. Все, що він робить, фіксується і відстежується», – пояснив радник Тихановської.

Вачорка наголосив, що багато людей, які пройшли через домашній арешт в Білорусі, вважають такий запобіжний захід більш виснажливим, ніж СІЗО і колонія.

“Тому не можна говорити, що для Романа — це свобода або пом’якшення. Це просто інший тип перебування “не на волі”. Неправильно називати це звільненням або поступками», – вважає радник опозиціонерки.

Втім, у Тихановської вірять в те, що диктатор Олександр Лукашенко звільнить частину журналістів і IT-фахівців, тому що боїться санкцій.

Що стосується дівчини Протасевича, росіянки Софії Сапеги, то вона вже кілька днів перебуває на орендованій квартирі в Мінську. Днями вона сама зателефонувала батькам і розповіла про це, після чого їм вдалося побачитися з донькою.

Адвокат Софії уточнив, що зустріч проходила в ресторані «в невимушеній обстановці» і без обмежень за часом. Дівчина виглядала “задовільно”. На питання, чи був з нею Протасевич, адвокат сказав, що не може це коментувати, але додав: «Вона була не одна».

Захисник Сапеги вважає, що зміна запобіжного заходу пов’язана із зустріччю «двох президентів в Сочі». Мається на увазі зустріч Лукашенка і президента РФ Володимира Путіна.

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...