"Все одно" - значить байдуже": Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав відізвався на новорічну промову президента Зеленського

Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав вважає, що український народ і українська політична нація, яка має у своєму складі різні народи, існує, і ті, хто заперечує це, розходяться з дійсністю. Промову департамент Блаженнішого розповсюдив інформації Української греко-католицької церкви, зазначають Патріоти України.

Ми маємо жити так, щоб нам було не все одно, якими ми є людьми, не все одно, в якій країні ми живемо. Бо "все одно" - значить "мені байдуже", - переконаний глава УГКЦ Святослав.

"Український народ існує. Тому кожен, хто заперечує існування Українського народу чи існування політичної нації, що має у своєму складі всі народи, що живуть в Україні, той розходиться з дійсністю", - зазначив Блаженніший Святослав.

У зв'язку з цим він розповів про зустріч із групою експертів, які працюють над певною гуманітарною політикою нової влади. Вони попросили владику пояснити, що таке українська національна ідея.

Як зазначив предстоятель УГКЦ, він дав відповідь у трьох пунктах, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. Папи Івана Павла ІІ:

"Перший випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує. Тобто ми є народом, який має свою мову, свою культуру, свою традицію. Ми є народом, який сьогодні має свою державу. Існує як суб'єкт, зокрема міжнародного права".

Другий постулат: якщо ми існуємо, то ми маємо певні права. "Тобто ми маємо право обирати свій шлях розвитку. Ми маємо право мати свою незалежну державу. Ми маємо право і обов'язок її захищати, навіть ціною власного життя. Ми маємо право бути почутими міжнародною спільнотою і бути її невід'ємною складовою частиною", - пояснив Святослав.

Третій постулат: інші мають це право поважати. "Поважати нашу гідність, нашу чутливість, поважати шлях, яким ми йдемо, поважати наш вибір", - сказав Блаженніший Святослав.

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...

"Репліка GLSDB": Експерт розповів, чим особлива авіабомба, яку росіяни скинули на Харків

четвер, 28 березень 2024, 11:25

Вдень 27 березня російська терористична армія вдарила по Харкову авіабомбою з 200-кілограмовою бойовою частиною. За словами військового експерта Сергія Грабського, це новий тип зброї, яку росіяни цинічно тестують на мирних жителях України. Також він на...