Все, що треба розуміти про рівень ВПК недонаддержави: Росія почала виплачувати Болгарії штрафи за затримку ремонту МіГ-29

Російська літакобудівна корпорація «МіГ» заплатила Болгарії 186 тис євро штрафів за затримку виконання контракту на обслуговування винищувачів МіГ-29. Міністерство оборони Болгарії вимагає від росіян відшкодувати збитки на суму 925 тис євро. За повідомленнями болгарських медіа, решту суми мають виплатити до кінця березня 2021 року, інформують Патріоти України.

Як відзначають болгарські видання, затримки почалися давно (більше року), однак рішучу позицію щодо стягнення пені болгарські військові зайняли лише тепер.

Угоду було укладено в березні 2018 року на обслуговування 8 літаків МіГ-29 (початково планувалося відремонтувати 15 одиниць, але через брак коштів від цих планів відмовилися). Російська корпорація мала відремонтувати і продовжити ресурс авіадвигунів РД-33. Домовленості мали бути виконані до середини 2021 року. Але перші поставки розпочалися лише після жовтня 2020 року – три відремонтовані літаки.

Болгарія відчуває гостру нестачу боєготових винищувачів через що в останні роки суттєво упав рівень підготовки пілотів. Уряд Болгарії звернувся до російської корпорації «МіГ» з питань відновлення 15 винищувачів МіГ-29 у 2017 році.

Передбачалось, що за 4 роки ці літаки пройдуть капітальний ремонт та обслуговування з відновлення їхньої льотної спроможності із загальною вартістю 81.3 млн левів (49 млн доларів). Країна очікує поставку 8 американських винищувачів F-16 Block 70/72. Однак, за оцінками військових навіть їх надходження не зможе усунути залежність від експлуатації парку МіГ-29.

Альтернативою російським підприємствам є виконання ремонту в Україні, зокрема на Львівському авіаремонтному заводі. Так, свого часу «Укрінмаш» заблокував болгарський тендер задля розгляду української пропозиції, однак міністр оборони країни Красімір Каракачанов проігнорував цю можливість і назвав позицію “Укрінмашу” шантажем.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...