Все таємне стає відомим: Кремль шантажував владу Греції щодо визнання ПЦУ, загрожуючи турецькою навалою, - сенсаційне свідчення проросійського урядовця

Як повідомляє грецька агенція Romfea, під час проведення наукової конференції Інституту геополітичних досліджень "Геополітичні події в життєво важливій галузі Східного Середземномор'я і їх взаємодія з міжнародним середовищем" колишній міністр оборони Греції Панос Камменос зробив сенсаційне зізнання. Він визнав, що особисто тиснув на архієпископа Ієроніма та грецьких архієпископів, заохочуючи їх не визнавати ПЦУ, повідомляють Патріоти України з посиланням на Церкваріум.

Міністр назвав рішення Собору Ієрархії Елладської церкви та її очільника "злочином". Свою "антиукраїнську" позицію, як передає Romfea, колишній урядовець пояснив тим, що у випадку визнання ПЦУ Росія скасує свої гарантії недопущення "окупації грецьких островів" Туреччиною, надані нею в укладених з греками угодах.

Відомий грецький журналіст Андреас Лударос на сайті Orthodoxia.info додає, що колишній міністр попередив: якщо щось станеться найближчими місяцями, за відкликання російських гарантій безпеки Греції буде нести відповідальність особисто Собор Ієрархії Елладської церкви.

Коментар Cerkvarium. Про що йдеться? Греція безпосереднім чином включена в програму переселення біженців з Сирії та інших країн (Іран, Судан, Афганістан, Ірак тощо). Потік біженців йде через Туреччину, яка в 2016 році уклала угоду з Євросоюзом про їх розміщення на своїй території та навіть створення безпекової зони для їх проживання. За цією домовленістю Євросоюз виділив Туреччині 6 млрд. євро, з яких, за словами президента Туреччини Ердогана, до нього дійшло лише 3 млрд. Фактично турецький президент вимагає від ЄС все більше коштів, інакше погрожує відкрити коридор для кількох мільйонів сирійських біженців безпосередньо до Європи.

І першою країною, яка географічно розташована на шляху цього потоку біженців, є Греція та її острови Лесбос, Самос і Хіос в Егейському морі. Табори переселенців на цих островах переповнені, там панує антисанітарія, підвищенний рівень злочинності, кілька разів виникали пожежі. З цього приводу Греція неодноразово оголошувала, що не має бажання виконувати т.зв. Дублінські угоди про переміщення біженців, згідно з якими перша країна, до якої потрапив біженець, має розглядати його заяву на надання притулку. Фактично колишній міністр оборони Греції визнав, що питання визнання ПЦУ включено Росією в безпековий пакет геополітичних домовленостей з Грецією (попри всі вимоги Росії про невтручання політиків в церковне питання). І невиконання Грецією цього "церковного" пункту може призвести до безпосереднього тиску Росії на Туреччину з метою відкриття коридору для сирійських біженців в Європу через Грецію.

Крім того, Туреччина давно претендує на вступ до Євросоюзу, і однією з причин відмови є окупація Північного Кіпру. Туреччина давно вимагає від Європи визнання Турецької республіки Північного Кіпру, і саме через цю частину Кіпру йде ще один потік біженців з Туреччини. Попри всі заперечення, Росія має свою присутність на цій невизнаній території. За інформацією кіпрських ЗМІ, на початку минулого року очільник МЗС Росії Сергій Лавров зустрічався зі своїм кіпрським колегою, і серед обговорюваних питань піднімалось також церковне.

До того ж, Туреччина не визнає грецької юрисдикції над деякими островами в Егейському морі і постійно погрожує їх "відвоювати" (т.зв. "Егейська суперечка"). Ось чому грецький екс-міністр говорив про російські гарантії недопущення окупації грецьких островів в обмін на невизнання ПЦУ. Зауважимо, що загроза міграційної кризи також стоїть перед Болгарією та Сербією, які одночасно є важливими країнами для втримання газового домінування Росії на Балканах.

Отже, вже сьогодні можна приблизно окреслити напрямки впливу Росії через геополітичний шантаж на ті чи інші помісні церкви з метою їх невизнання Православної церкви України, яка рік тому отримала від Вселенського патріарха томос про автокефалію. В контексті того, що Росія цинічно підверстала церковне питання до своєї геополітики, втручання американських дипломатів в перебіг визнання ПЦУ Елладською церквою є абсолютно виправданим".

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...