"Все впирається в позицію Кремля. Навіщо Козак їздив до Берліну", - аналітик

Якби не знати, як себе поводив Берлін на Паризькому саміті та після нього, особливо в контексті ноу-хау з Консультативною радою, то з "таємного" візита Козака у німецьку канцелярію можна було б продукувати зраду. Таку думку на власній сторінці у Facebook висловила Марія Золкіна, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", передають Патріоти України.

"Поки що реальних підстав для цього – не бачу. Навпаки, логіка німців може бути якраз зворотньою. Так, Консультативну раду Берлін не оцінив і приєднуватися до такого формату де-факто прямих переговорів бажання не виявив.

Російська логіка максимальної формалізації Мінської ТКГ (пропонували на початку квітня) теж ентузіазму не викликала. Натомість нова українська пропозиція з посиленням робочих підгруп за рахунок переселенців – виглядає достатньо зваженою та логічною. І точно додає українській стороні бонусів в очах західних партнерів. Але от одна проблема з цією пропозицією: вона точно не влаштовує росіян.

Саме тому, що така формула – це не Консультативна рада. Тут не планується ані присвоєння ОРДЛО де-факто статусу учасників перемовин, ані надання документам обов'язкової сили, ані штучний "перекос" в бік політичної підгрупи, адже посилитися мають всі, а не одна. І це всі розуміють.

В такому вигляді це нічого не дає Москві. Тому цілком припускаю, що зондаж компромісів і був причиною цього не надто таємного візиту, адже все впирається в позицію Кремля. А задача української групи має лишатися незмінною: ні – зміні статусу як учасників, так і документів. Ні – будь-якому формальному закріпленню на папері "консультацій/діалогів/переговорів тощо" між Україною та ОРДЛО (навіть, включно з переселенцями).

Підозрюю, що росіяни на таке розширення робочих підгруп за рахунок переселенців і, симетрично, "цивільних активістів" окупованих районів погодитися можуть. За однієї умови: якщо або статус документів змінять на обов'язковий, і/або підпишуть умовний протокол про консультації, де і буде закріплюватися, що ці представники ОРДЛО (і переселенці – теж) ведуть переговори/консультації з Україною. Ну потрібний росіянам бодай якийсь папірець про процедуру таких консультацій. Україні – не тільки непотрібний, але і шкідливий. Тому те, що пропонує Україна і можуть підтримати німці, росіянам не підходить. Подивимося".

Спроба трампістів затягнути процес не пройшла: Сенат США провів процедурне голосування щодо пришвидшення голосування допомоги Україні

середа, 24 квітень 2024, 2:35

23 квітня Сенат США підтримав скорочення процедури розгляду законопроєкту про фінансування військової та економічної допомоги Україні. 80 сенаторів підтримали клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера "про завершення дебатів", яке ...

Адміністрація Байдена поспішає наздогнати втрачений час: Далекобійні ATACMS будуть у першому пакеті - ЗМІ

середа, 24 квітень 2024, 1:45

У наступному пакеті американської військової допомоги Україні вартістю близько мільярда доларів вперше можуть бути далекобійні ракети ATACMS. Про це у вівторок, 23 квітня, пише CNN із посиланням на джерела." . "Під час брифінгів у Конгресі протягом ос...