Все вирішив кава-брейк: Резніков зізнався, як умовив німців передати Leopard 2

Україна змогла домогтися поставки німецьких танків Leopard 2 завдяки одному вдалому кава-брейку під час чергового раунду танкових переговорів. Про це розповів міністр оборони Олексій Резніков, передають Патріоти України.

Він зазначив, що Київ просив у Заходу сучасні танки з перших тижнів російського вторгнення. Основний аргумент полягав у тому, що потрібні танки з гарматами західних калібрів, оскільки радянські танкові снаряди теж закінчуються.

Пізніше вже в жовтні Україна домоглася згоди від Іспанії на те, що українці зможуть пройти навчання на іспанських "Леопардах", а полігони надала Латвія, де якраз знаходилися ці танки в рамках загальної системи оборони НАТО. Однак Німеччина відмовилася дати на це свій дозвіл.

Зрештою після довгих переговорів президент Польщі Анджей Дуда першим публічно заявив, що готовий надати Україні Leopard 2. Тоді ж послідували обіцянки Франції передати АМХ-10, Британії – Challenger, США - Abrams.

Однак Німеччина продовжувала "роздумувати", поки в Берліні не змінився міністр оборони. 19 січня ним став Борис Пісторіус. Буквально через два дні після цього стартував черговий "Рамштайн".

За словами Резнікова, тоді в ході одного з кава-брейків він обговорював танкове питання з Пісторіусом і міністром оборони Британії Беном Уоллесом.

"Бен Уоллес запропонував: Ми ж на "Челленджерах" українців будемо вчити на німецьких полігонах, давайте заразом і на "Леопардах" тоді. Борис Пісторіус каже: навчання - ну, я не бачу проблем, давайте", – згадує Резніков.

Потім це рішення було озвучено пресі. "І я пам'ятаю, в кінці того "Рамштайна", я в своїй заключній промові кажу: спасибі за продуктивний день, і мені здається, я вже чую, як в залі гарчать "Леопарди". Всі посміхнулися, всі все зрозуміли – і дивляться на Пісторіуса. І через кілька днів була заява Шольца, що вони вже дають нам танки", – розповів Резніков.

Готують дітей до війни: Окупанти влаштували змагання з пілотування БПЛА серед школярів у Скадовську

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:22

За даними національного спротиву, російські окупанти у тимчасово окупованому Скадовську влаштували для школярів змагання з пілотування БПЛА. Деталі: У повідомленні спротиву зазначають, що у турнірі з пілотування БпЛА змагалися школярі молодших класів (...

Сі Цзіньпін танцює на краю прірви: Китай збільшив експорт до РФ сировини для виробництва боєприпасів - ЗМІ

п’ятниця, 17 травень 2024, 2:35

У Пекіні лише кілька місяців, щоб довести Заходу лояльність справі миру і заморозити поставки Москві засобів, що дають змогу підтримувати війну. Китай різко збільшив експорт до Росії нітроцелюлози, яку можна використовувати для виробництва боєприпасів....