Все змінилося! Швейцарія може переглянути нейтралітет через війну в Україні

Експертна робоча група з питань безпеки, яку створило Міністерство оборони Швейцарії, рекомендувала уряду розглянути можливість зміни політики нейтралітету на користь поглибленого військового співробітництва з НАТО та Європейським Союзом. Про це пише Politico, передають Патріоти України.

«Після нападу Росії на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів – як усередині країни, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з метою прояснити її позицію зростає», – йдеться в доповіді експертів.

Експерти не пропонують Швейцарії повністю відмовитися від нейтралітету і вступити до НАТО, але закликають поглибити звʼязки з Альянсом і ЄС для спільної підготовки, захисту від балістичних ракет, двосторонніх і багатосторонніх навчань.

У доповіді також пропонується збільшити військові витрати до 1% від ВВП до 2030 року, наразі ця частка становить 0,76%.

Автори доповіді пропонують скасувати заборону на реекспорт зброї. Наразі Швейцарія забороняє продаж озброєнь країнам, що перебувають у стані війни. Через це минулого року експорт зброї знизився на 27%, до менш ніж €746 мільйонів.

Заборона також негативно вплинула на відносини Швейцарії з іншими державами, які хочуть постачати в Україну зброю з швейцарськими компонентами, але не можуть цього зробити.

До складу групи, яка підготувала доповідь, ввійшли дипломати, високопосадовці, військові, а також Вольфганг Ішингер, колишній керівник Мюнхенської конференції з безпеки. Рекомендації, що містяться в документі, будуть враховані при розробці стратегії безпеки Швейцарії на 2025 рік.

Очікується, що звіт може мати опір у швейцарському парламенті, особливо з боку пацифістських лівих партій і націоналістичних ультраправих. Президентку Швейцарії Віолу Амгерд вже давно критикують за прихильність до поступового зближення країни з НАТО.

Горить супермаркет, багато постраждалих: Окупанти завдали близько 10 ударів по Харкову

неділя, 1 вересень 2024, 14:14

У Харкові прогриміло близько десяти вибухів. Влада повідомляє про пожежу в кількох будинках і супермаркеті, передають Патріоти України. Голова ОВА Олег Синєгубов повідомив, що кількість постраждалих наразі- до 13 людей. Серед поранених — двоє медиків,...

Наймасованіша в історії атака БПЛА по Росії. Безпілотники підірвали НПЗ Газпромнафти у Москві

неділя, 1 вересень 2024, 13:45

У Міноборони РФ стверджують, що під час нічної атаки українських БПЛА по ряду областей та міст РФ цієї ночі було збито 158 українських дронів літакового типу у Курській, Брянській, Воронезькій, Бєлгородській, Московській, Калузькій, Липецькій, Тульські...