Всі були поранені та 12 годин йшли босоніж по полях: Розвідник розповів, як з побратимами врятувався з полону

На початку березня український розвідник з позивним "Вікінг" потрапив у полон ворога в районі Лукашівки Чернігівської області. Окупанти катували українських військових, намагаючись витягнути інформацію, але наші захисники не видали ні звуку. "Вікінгу" дивом вдалося втекти. Разом з побратимами 12 годин він йшов босоніж по полю, передають Патріоти України.

Воїн потрапив у полон 9 березня, коли в Лукашівку зайшли шість колон окупантів і відрізали групу українських військових, передає 5 канал. Коли українські військові зрозуміли, що їх оточили, спочатку вони вимкнули рацію, потім відірвали антену і почали закопувати документи. Після одного з пострілів російського танка розвідника контузило.

За його словами, це був зведений підрозділ найманців-білорусів, також там були тувинці, буряти, сирійці. "Спочатку вони поцікавилися, чи є у нас сигарети. Це ж бомжацька армія. У них перше питання: сигарети є? Ми страху перед ними не відчували. І тому і в очі їм дивилися, і більш агресивно з ними спілкувалися. Це їм не сподобалося. Щоб поставити на коліна, вдарили по коліну якоюсь чавунною палицею. А я стою і бачу, що він її взяв, а у мене праве коліно вже було травмовано, і я думаю: тільки б не по правому. І він б'є по правому", – згадав захисник України.

Окупанти запитували, де командири, де українська артилерія, розвідка, мінометники. Ніхто з наших воїнів нічого не сказав. Одному з чоловіків військові злочинці погрожували відрізати пальці секатором. А потім переключилися на "Вікінга". Через татуювання вони вирішили, що він ССОшник.

Його били битою по спині та ногами по голові, потім зв'язали руки і ноги, використавши велику кількість пластикових стяжок, на шию начепили мотузку. "Коли вони мене били, я намагався не видавати жодних звуків, щоб їм не було від цього кайфу", – заявив чоловік.

На багатоцільовому транспортері українських воїнів хотіли кудись відвезти, але поїхали в бік позицій ЗСУ. Машина в результаті підірвалася, але полонені вижили, уламками розрізали собі стяжки.

"Чуваки відкрили люк і кажуть: братики, допоможіть. І вони отримали від нас допомогу. Ми його закрили просто... І ми просто почекали, поки воно розгориться", – розповів "Вікінг". Потім почав детонувати БК, який окупанти, мабуть, перевозили у транспортері.

Українські військові перебіжками пішли через поле, всі були поранені. 12 годин їм довелося йти босоніж, оскільки окупанти забрали взуття. "А це ж 9 березня. Поля зорані. Вони як ножі. Тож,проходили потроху. Двоє людей були взуті. Тому що "братикам" не підійшов розмір, напевно", – розповів захисник.

Він зустрівся з військовими окупаційних військ, які його били, вдруге. Це сталося в Білогорівці на переправі. "Вони ж намагалися поставити переправу через Сіверський Донець. Там ми зустрілися і весь цей полк знищили. Разом з 15-м батальйоном гірничо-штурмовим. Хлопці дуже добре воюють. Страху у них немає. Ми там вже були на рівних просто. А оскільки у нас відмінний командир бригади, то вони зробили просто бомбу в Білогорівці. Це просто шикарно", – додав розвідник.

Що не посилить держбюджет та волонтери: Данія закупить для України зброю у українських виробників

неділя, 28 квітень 2024, 8:15

В умовах, коли європейське ВПК лише поновлює свою міць часів Холодної війни і європейці закуповують зброю для ЗСУ по всьому світові, спрямовані таким чином кошти можуть дати мільярдні поставки. Зазначається, що документ фіксує намір посилити пряму фіна...