Всі військовополонені моряки, Сенцов та ще 10 політв’язнів: Російські ЗМІ повідомили про українців, які будуть звільнені

Найбільша інтрига наразі чи віддасть Зеленський важливого для міжнародного трибуналу по МН-17 терориста Цемаха. Після звільнення українців мають доправити до лікарні "Феофанія", де на них чекатиме президент України.

Олег Сенцов

До списку для видачі Україні політв'язнів в межах обміну включили 24 полонених моряків і ще 11 засуджених, в тому числі режисера Олега Сенцова. Про це повідомляє російське агентство Интерфакс з посиланням на інформоване джерело. Цю інформацію підтвердив з Москви і адвокат Сенцова та інших бранців Кремля Марк Фейгін, зазначають Патріоти України.

За словами джерела, спершу Москва і Київ домовилися про обмін утримуваними особами за формулою "35 на 35", але до 7 вересня до цієї формули можуть внести зміни. Переговори триватимуть аж до цієї дати.

Під питанням залишається видача Україні Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, яких незаконно засудили в Росії за звинуваченням у нібито участі в бойових діях в Чечні. Раніше про те, що у Москви "особлива позиція" щодо видачі цих бранців говорив президент Росії Володимир Путін на зустрічі зі своїм кумом, українським нардепом Віктором Медведчуком.

Під питанням залишається і видача Україні працівників СБУ – членів трьох екіпажів, яких захопили разом з українськими моряками біля Керченської протоки.

Що відомо про обмін полоненими між Україною та Росією?

Повернення українців з російського полону очікували наприкінці літа. Так, вранці 30 серпня до аеропорту "Київ" (Жуляни) з'їхалося багато журналістів та родичі захоплених Росією українських моряків. Адже генпрокурор Руслан Рябошапка і адвокат бранців Ілля Пономарьов поширили неперевірену інформацію про те, що вже у найближчий час до аеропорту прибуде літак із українцями. Цю інформацію швидко рознесли російські ЗМІ. Зрештою, вона виявилась неправдивою і досі ніхто з українців додому не повернувся.

Справжня дата обміну утримуваними особами невідома досі. ЗМІ із посиланням на власні джерела повідомляють про 7 вересня. Водночас масштабний обмін анонсував і російський президент Володимир Путін – після того, як український суд відпустив фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха.

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...