"Встали з колін": Через санкції росіяни можуть лишитись без кави та чаю

Російські виробники чаю та кави очікують проблем із поставками сировини. Причина – вона майже повністю імпортна, через що можуть виникнути труднощі з логістикою. Оскільки через запроваджені проти РФ санкції транспортні коридори "звузилися", а терміни доставки зросли. Про це заявив гендиректор асоціації "Росчайкофе" Рамаз Чантурія, передають Патріоти України із посиланням на росЗМІ.

Він наголосив: перші проблеми почнуться вже найближчим часом. Проте по-справжньому відчуватися вони почнуть за місяць-два. "Зараз усіх турбує, що буде з поставками. Я б казав, що в дуже короткостроковій перспективі ситуація напружена, але наразі керована. Але в найближчі місяць-два ми очікуємо на серйозну турбулентність", – сказав Чантурія.

Він наголосив: крім "звуження" транспортних коридорів та збільшення термінів доставки, "також виникли вимоги до повної передоплати". Через що у березні-квітні плановий імпорт "впав майже вдвічі".

Разом з тим, в Центробанку РФ визнали, що нафтове ембарго призведе до послаблення рубля та розгону інфляції. Втім, там запевняють, що це станеться лише у разі значного падіння експорту російської нафти. Проте на високому рівні подібні заяви пролунали вперше.

За словами голови Центробанку Ельвіри Набіулліної, якщо обсяги експорту скоротяться значно, то "через стиснення торговельного балансу та ослаблення рубля виникне проінфляційний тиск".

"Багато залежить від того, які обсяги нафти вдасться перенаправити на інші ринки. А також від того, якою мірою зниження обсягів компенсується ціною", – сказала вона.

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...