Вступити в Євросоюз звичайним способом навряд чи вдасться, - економіст

У будь-якому випадку, в України є шанс на інтенсивний розвиток навіть без європейської інтеграції. Але не використати близькість до ринку ЄС було б дивно.

Чи планує Євросоюз розширюватись в найближчі 10 років, про перспективи інтегрування до нього України та як пришвидшити цей процес, розповів економіст та соціолог Владислав Іноземцев. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Країни Центрально-Східної Європи, що інтегровані з ЄС, отримують мільярдні вливання зі структурних фондів Євросоюзу. Україна ж, попри Угоду про асоціацію, не має до них доступу. Дали 600 мільйонів євро. І на тому дяка, але ми ж бачимо, які суми надають іншим державам. Як Україні бути більш динамічною в таких умовах?

- Потрібні проривні ідеї. Вступити в Євросоюз фронтальним способом України навряд удасться. Розширення ЄС може відбуватися в мінімальних розмірах. Маю на увазі Чорногорію та Північну Македонію. Це можуть обговорювати. А от великі проєкти, як вступ України до ЄС, в найближчі 10 років - поза порядком денним реальної європейської політики. Європейський вектор, який підтримало суспільство, може почати втрачати популярність. Люди почнуть сумніватися в ньому, бо не бачитимуть результатів.

Що робити?

- Україні потрібно активніше інтегрувати себе в Європу. Наприклад, усі говорять про олігархічний капіталізм, корупцію та поганий інвестиційний клімат в Україні. Щоб це зламати, потрібні кроки, пов'язані з частковими поступками в економіці. Скажімо, Київ виходить до ЄС із пропозицією, що хоче єдину торговельну зону без квот і обмежень, а за це Україна прийме європейські стандарти і законодавство в односторонньому порядку, визнає пріоритет Європейського суду (Суд справедливості ЄС. - Країна) над українськими господарськими справами. Це сигнал інвесторам: ви не будете ходити по арбітражу в Дніпрі, а можете в Брюсселі вирішувати свої проблеми.

Ви кажете Євросоюзу: ми хочемо купити у вас франшизу, будемо платити 3 мільярди за доступ до ринку. Це ситуація, коли Україна не стає політичним партнером, але й нічого не хоче від західних європейців. Не має права голосу, не має доступу до структурних фондів, але отримує доступ до ринку. Далі ситуація вирішується математичним шляхом: ви залучаєте інвестиції, які створюють виробництва і робочі місця, це збільшує національний дохід, що, в свою чергу, збільшує податки, частина яких іде до ЄС. Додатковим аргументом для цього є ситуація між США та Китаєм.

Чому?

- Якщо частина американських інвестицій ітимуть із Китаю, то вони шукатимуть інше місце. Є новий тренд - створення індустріальної бази у себе під боком, саме тому зростає Мексика. Американці орієнтуються на неї, а Європа може орієнтуватись на Україну й Туреччину. Іншими словами, Україна забуває на деякий час про політику, але інтегрує себе економічно якомога тісніше. Тоді європейці могли би задуматися, як вести діалог із Києвом, як його розширити.

Є ще один варіант. Британія вийшла з ЄС. Лондон має політичні амбіції. Однак традиційна роль Британії як ланцюжка між Європою і США порушена. Британці будуть думати про нову політичну конфігурацію і своє позиціонування. На цьому тлі в України є шанс. Є велика європейська демократія з ринковою економікою поза ЄС. Я подумав би, щоб створити формальний контакт.

Коли британці та французи сварилися за часів де Голля, перші створили Європейську асоціацію вільної торгівлі. Це була альтернатива Європейському економічному союзу, який згодом став ЄС. Потім британці вступили в ЄЕС, але формально ця асоціація лишилась. Там Швейцарія, Норвегія, Ліхтенштейн та Ісландія. Вона має угоду вільної торгівлі з ЄС, вільне переміщення робочої сили, Норвегія та Швейцарія в "Шенгені" і платять ЄС за доступ до спільного ринку. Але це економічне об'єднання. Чому туди не зайти Британії із заходу, а Україні - зі сходу. Потенційно доєднатися можуть Молдова, Білорусь і Туреччина. Фактично можна створити великий європейський економічний блок на зовнішніх кордонах Євросоюзу. Ви отримуєте свободу економічних контактів і міцного лобіста в Європі. Британці шукатимуть своє місце у світі. Альянс, де вони будуть лідером, для такої країни потрібен.

Словом, суть ідеї в тому, щоб зняти із порядку денного політичну інтеграцію з ЄС, а протискати економічну.

Перехід до такої нової політики, може бути тільки після усвідомлення глухого кута політичної інтеграції з ЄС.

- Україна не у глухому куті. Економічно країна розвиватиметься. Є заробітчани, рівень кваліфікації робочої сили зростатиме. Якщо в Україну будуть заходити інвестиції і відкриватися підприємства, люди повернуться, навіть якщо зарплата буде на 100 євро менша. Як виробничий майданчик Україна - хороше місце. Однак потрібна нова ситуація в країні, яка не викликатиме в європейців остраху з точки зору свободи торгівлі та безпеки інвестицій.

У будь-якому випадку, в України є шанс на інтенсивний розвиток навіть без європейської інтеграції. Але не використати близькість до ринку ЄС було б дивно. Ми бачимо підрив глобалізації через пандемію та явну поляризацію світу довкола розвинутих і менш розвинутих держав. Це вимагатиме локалізації виробництва. Тому Україна має використовувати ці можливості собі на користь.

Джерело: Gazeta.ua

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...