Втрата Урожайного та Старомайорського на Донеччині стала ударом для України, - The New York Times

У кінці червня росіяни, після кількох місяців штурмів, зайняли Урожайне, передають Патріоти України.

Селище стало другим населеним пунктом, захопленим російською армією протягом останніх місяців – наприкінці березня вони також зайняли Старомайорське. Українські військові наполегливо боролися за їхнє звільнення під час контрнаступу 2023 року, проте цього року зрештою були змушені відступити. Про це пише The New York Times.

За даними видання, весь цей час населені пункти відважно, в умовах постійної нестачі артилерійських снарядів захищали бійці 58 мотострілецької бригади. Втрата ж сіл "стала ударом для України, який стався на тлі нещодавніх російських успіхів на багатьох ділянках лінії фронту", і тому українська морська піхота "так наполегливо боролася, щоб звільнити їх під час кривавого контрнаступу". Оборона цих сіл була надзвичайно складною. За словами 43-річного майора з позивним Карай, який брав участь у боях, населені пункти були повністю зруйновані, а цивільне населення евакуйоване.

"Бої відбувалися в руїнах, із підвалів. Окопів було кілька, але оборонних споруд не було, і побудувати їх було неможливо. Урожайне, яке складалося всього з двох вулиць, вже в червні було наполовину окуповане російськими військами. "Півтора місяця це було як бій між двома зграями собак", - описував ситуацію майор Карай.

Втрати української сторони були значними. За три місяці боїв у селі до 100 українських воїнів загинули або зникли безвісти. Евакуація поранених була можлива лише вночі через постійні обстріли.

40-річний військовослужбовець Національної гвардії, який назвався Марком, опублікував пост у X (Twitter) зазначив, що 8 липня його підрозділ отримав наказ допомогти захистити Урожайне. Сховавшись у підвалі будинку, українські захисники витримали чотири дні важких російських ударів.

До 12 липня їхній будинок зазнав атаки БПЛА. На світанку бійцям наказали відступити на іншу позицію, що вони й зробили, коли почався новий обстріл. За словами Марка, о 6:00 повз його позицію промчали три російські бронетранспортери, які виставили піхоту, що перегородила їм шлях.

Підрозділу Марка наказали відступати полями, оскільки дорога перебувала під контролем загарбників. Спочатку все відбувалося організовано, проте вже за кілька годин розпочався ворожий обстріл. Через годину він дістав поранення в обидві ноги.

"Я не міг іти далі. Зі мною був ще один поранений", - написав Марк. У статті йдеться, що найнебезпечніший момент для бійців - коли підрозділи міняються місцями після кількох днів на передовій і часто потрапляють під обстріли.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...