Втрати артилерії РФ різко підскочили, можливо, це точка перелому. На відміну від бронетехніки компоненту "бога війни" по кількості стволів окупантам вдавалося підтримувати - Forbes

Ймовірно, Україна змогла знайти протидію головному інструменту російської тактики війни.

Останніми місяцями ЗСУ значно наростили темпи знищення російської артилерії. Якщо ця інформація відповідає дійсності, це може бути переломним моментом усієї війни, пише Forbes.

Російська тактика вогневого валу

Артилерія є центральним елементом російської тактики ведення війни. Дехто описує російські сухопутні війська як артилерійську армію, яка просто має багато танків.

"Простіше кажучи, Росія використовує артилерію як основну форму смертоносності в глибоких і ближніх боях", — йдеться у звіті британського аналітичного центру RUSI за 2023 рік.

Захоплення міст у вуличних боях потребує добре навченої та дисциплінованої піхоти, але замість цього Росія може просто використовувати свою артилерію, щоб зрівняти місто із землею квартал за кварталом, пише Forbes.

Згідно з однією часто цитованою цифрою, російська артилерія відповідальна за близько 80% українських втрат. І впродовж усього перебігу війни Росія мала постійну чисельну перевагу як за кількістю артилерійських стволів, так і за кількістю артилерійських пострілів.

"Проте все могло б кардинально змінитися, якби Україна могла легко знаходити та знищувати російську артилерію. Позбавлена своєї основної зброї, Росія була б розбита. І це, можливо, почалося", – пише Forbes.

Російські втрати зростають

Росія має приголомшливу кількість артилерії, як на фронті, так і в резерві. Бойові втрати вдається швидко компенсувати резервними запасами радянських часів. На початку конфлікту Росія мала на складах близько 19 000 артилерійських одиниць, але багато з них непридатні для використання після десятиліть іржавіння просто неба.

Велике питання полягає в "швидкості горіння", тобто швидкості знищення російської артилерії на фронті. На відміну від танків і БМП, які знищуються на передній лінії і поблизу фронту, артилерія воює з ближнього тилу і її втрати рідше вдається зафільмувати. Наразі проект Oryx візуально зміг підтвердити втрату росіянами лише 382 причепних і 783 самохідних гармат.

Згідно з даними OSINT-аналітика HighMarsed, Росія вилучила зі сховищ близько 1500 самохідних гармат на додачу до 2500, які були в строю до війни. Але замість того, щоб в результаті мати 4000 на фронті, вони мають лише 1000. Деякі зі зниклих 3000 все ще перебувають на етапі відновлення, але більшість, ймовірно, були втрачені в боях, проте їх знищення неможливо підтвердити візуально, пише Forbes.

Статистику російських втрат, яку щоденно подає Міністерство оборони України, в аналітичних колах вважають серйозно завищеною або принаймні "оптимістичною". Однак примітною є динаміка російських втрат, яка спостерігається в цих звітах.

У травні 2023 року кількість знищених російських гармат, згідно Міноборони України, становила 553. У травні 2024 року ця кількість зросла до рекордних на той час 1160. У червні рекорд було побито: 1460 знищених російських гармат. У липні (станом на 15 число) втрати російської артилерії вже становили 769 одиниць, що свідчить про ймовірність оновлення рекорду за підсумками місяця.

Кількість візуально знищених гармат удесятеро менша, але тенденція до зростання та сама. За підрахунками аналітика Ендрю Перпетюа, за перші два тижні липня росіяни втратили 75 гармат (випадки, які потрапили на фото чи відео), і це є найбільшим показником за всю історію цієї війни.

Forbes наголошує, що абсолютні цифри, які подає українське Міністерство оборони, можуть бути завищеними з пропагандистською метою. Однак показовим є те, що статистика втрат російських танків у цих звітах залишається стабільною, тоді як саме артилерія демонструє галопуючі темпи зростання втрат.

"Це означає, що щось змінилося", – наголошує видання.

Що саме стало причиною цих змін – питання дискусійне. Автор публікації зауважує, що навесні Україна заявила про створення власного аналога російського дрона-камікадзе "Ланцет". Якщо Україна змогла поставити у великосерійне виробництво свій аналог "Ланцета", це справді може поставити хрест на російській артилерії, пише Forbes.

Коли у Росії закінчиться артилерія?

Як зазначає вже згаданий аналітик HighMarsed, артилерію переднього краю Росія, здається, досі може успішно компенсувати за рахунок запасів, і обмежуючим фактором є кількість снарядів. На складах все ще є багато таких гармат, хоча запаси сильно вичерпані.

За оцінкою Forbes, за попереднього рівня втрат запасів російської артилерії вистачило б до 2025 року. Але якщо рівень втрат продовжить зростати, то у Росії почнуться проблеми з артилерією значно раніше, можливо, вже наприкінці року.

Це мало б величезний вплив на здатність Росії воювати. Безпілотні літальні апарати та плануючі бомби могли б компенсувати нестачу, але з дефіциитом артилерії Росія була б серйозно обмежена як у наступальних, так і в оборонних операціях.

"Питання полягає в тому, якою є швидкість знищення артилерії зараз і чи буде вона надалі збільшуватися. Друге – чи зможе Україна протриматися достатньо довго, щоб війна на виснаження проти артилерії спрацювала", – резюмує автор публікації.

У пакеті будуть гаубиці Caesar і танки: Франція готує військове підкріплення для ЗСУ

четвер, 18 липень 2024, 20:45

Франція готує новий пакет військової допомоги Україні. До нього, серед іншого, увійдуть гаубиці Caesar. Про це повідомляє France Info, передають Патріоти України. Згідно з документом, з яким ознайомилося видання, Україна отримає 128 транспортних машин ...

Росія втратила близько 200 танків Т-62: Коваленко пояснив, про що це свідчить

четвер, 18 липень 2024, 20:06

Від часу повномасштабного вторгнення російські окупанти втратили понад 200 танків Т-62 різних модифікацій, з яких 165 верифіковано як знищені, пошкоджені або “затрофеєні”, передають Патріоти України. Військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Оле...