Втратив довіру: Путін, ймовірно, вже відсторонив Герасимова від керування обороною Курська, - аналітики

Кремль олосив "контртерористичну операцію" в трьох суміжних з Україною областях РФ, зокрема і в Курській, передають Патріоти України.

Це може означати, що Володимир Путін призначив керувати обороною Курська директора ФСБ Олександра Бортнікова, якому він довіряє найбільше з-поміж силовиків, пише ISW.

Аналітики зауважують, що Бортніков раніше зарекомендував себе як ефективний кризовий менеджер кремлівського режиму. Вважається, що саме Бортніков зумів домогтися мирної розв’язки "заколоту вагнерівців" на чолі з Євгеном Пригожиним у червні 2023 року. Пізніше, у березні 2024 року, Путін публічно хвалив ФСБ за безпечний перебіг так званих виборів президента. Нарешті, суто формально за російським законом, керувати "контртерорристичною операцією" мають саме спецслужби, а не армія.

"Оголошення контртерористичної операції під керівництвом Бортникова говорить про те, що Путін був незадоволений тим, як російське військове командування впоралося з ситуацією в Курській області", – вважають в ISW.

Аналітики зокрема вказують, що начальник Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов під час зустрічі 7 серпня набрехав Путіну про те, що його війська ефективно контролюють ситуацію та зупинили українське просування в Курській області. Пізніше відбулося засідання Ради Безпеки РФ, до складу якої Герасимов не входить і запрошений спеціально не був. Натомість відомо, що Бортніков виступив із доповіддю на тому засіданні.

Разом з тим в ISW вважають, що формат "контртерористичної операції" під керівництвом ФСБ і Бортнікова може ускладнити росіянам справу і знизить ефективність їхніх дій при спробі зупинити просування українців. Адже йдеться про повноцінні фронтові бої, до яких доведеться залучати повнокровні армійські підрозділи. Отже Міністерство оборони РФ буде зобов’язане передавати такі підрозділи у розпорядження ФСБ, що, на думку аналітиків, спричинить додаткові "тертя" між цими і так недружніми одне до одної структурами.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...