"Ви хоче втягнути країну в війну?": Польща не змогла визнати Росію державою-спонсором тероризму

Польський Сейм не зміг ухвалити резолюцію про визнання Росії державою, яка підтримує тероризм. Правляча партія внесла поправку, ухвалення якої заблокувала опозиція. Проєкти постанов про визнання Росії державою-спонсором тероризму були внесені фракціями "Ліві" та "Право і справедливість". Під час вечірнього обговорення, що передувало голосуванню, фракції та групи одностайно висловили підтримку резолюції, повідомляють Патріоти України.

У Сейм внесли поправку, що Росія винна у вбивстві Качинського

Під час дебатів партія "Право і справедливість" внесла поправку, що викликало спротив з боку опозиції. У поправці йшлося, що Росія несе пряму відповідальність за збиття малазійського боїнга та Смоленську катастрофу, в якій загинули польські політики, зокрема президент Лех Качинський.

Польську опозицію обурило те, що в поправці йдеться про те, що Росія винна у вбивстві Качинського. Перед голосуванням резолюції опозиція попросила оголосити перерву через поправку, однак клопотання було відхилено. Сейм прийняв рішення приступити до голосування за резолюцію.

Після цього відбулося голосування щодо поправки до резолюції. У голосуванні взяли участь 226 членів Сейму, з них 225 проголосували за, ніхто не голосував проти, один утримався. Опозиція не брала участі у голосуванні, тому кворуму не було. Коли Сейм зможе повернутися до розгляду резолюції, поки не повідомляється.

У зриві голосування звинувачують Мацаревича

Доповідач комітету в закордонних справах Павел Коваль і голова фракції "Громадянської коаліції" Борис Будка назвали Антонія Мацеревича винуватцем "руйнування консенсусу" щодо проєкту. "Людина, яка підірвала дуже хорошу, добре продуману, спільну резолюцію Сейму, що визнає Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм. А чим займається Антоній Мацеревич? Він вкидає поправку, яка говорить, що Росія несе відповідальність за вбивство президента республіки. Мацеревич хоче разом із Качинським втягнути Польщу у війну з Росією?", – сказав Будка.

Міністр європейських справ Польщі Шимон Шинковський вель Сенк висловив здивування через позицію опозиційних депутатів і заявив, що вони зірвали кворум. "Мене тим більше дивує таке ставлення, оскільки міжнародні інституції, в тому числі Європарламент у 2015 році, потім Парламентська асамблея Ради Європи у жовтні 2018 року, потім Європарламент в іншій резолюції, прийнятій кілька днів тому, засудили Росію за її дії – звичайно, у 2015 році це був більш м'який зміст, – але вже тоді у змісті резолюції була згадка про Смоленську катастрофу", – зазначив міністр.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...