Вибори-вибори: У першій 10-ці Смешка виявився фігурант гучних корупційних скандалів

Анатолій Макаренко

Ексглава ГУР МОУ та СБУ часів президентства Леоніда Кучми Ігор Смешко представив десятку кандидатів від своєї партії "Сила і Честь". Під номером вісім опинився Анатолій Макаренко, з котрим пов'язано кілька скандалів під час перебування на посадах у Державній митній і фіскальній службах у різні періоди, зазначають Патріоти України.

Скандал на посаді глави української митниці

З 2009 по 2010 роки Макаренко був головним митником країни за президентства Віктора Ющенка, останній місяць встиг попрацювати вже за Віктора Януковича.

Через три місяці після відставки, в червні 2010 року, його затримує СБУ в кримінальній справі про незаконне митне оформлення природного газу, що належить компанії "РосУкрЕнерго". У 2009-му він займався розмитненням спірних 11-ти мільярдів кубометрів газу, які Стокгольмський суд ухвалив повернути "РосУкрЕнерго".

Анатолій Макаренко, за ґратами крайній зліва

Справу порушено за ч. 2 ст. 376 "службова недбалість". У постанові вказується, що Макаренко, не перевіривши законність доручення 1-го віцепрем'єра, віддав відповідне розпорядження про проведення процедури митного оформлення природного газу.

У 2012 році Макаренко був засуджений до 4 років позбавлення волі умовно.

Анатолій Макаренко

Але вже через два роки, 3 березня 2014-го, згідно з рішенням Печерського районного суду, був звільнений від кримінальної відповідальності і визнаний неосудним.

Скандал на посаді заступника ДФС

У 2014 році Макаренко став заступником глави ДФС Ігоря Білоуса, керував митним департаментом. У лютому 2015 року навколо ДФС, зокрема й Макаренка, розгорівся скандал. Журналісти оприлюднили переписку голови Одеської обласної державної адміністрації Ігоря Палиці й одіозного нардепа Віталія Хомутинніка.

Зокрема, народний депутат у смс-листуванні, яке вів у сесійній залі ВР, консультує одеського губернатора з питань корупційної схеми і "тарифів", які діють на українській митниці.

Фото листування

Як випливає з повідомлення нардепа, до схеми причетні правоохоронці, заступник голови Державної фіскальної служби Анатолій Макаренко, який фактично очолює розформовану Держмитслужбу, і його заступник Олександр Мухін.

"... там правоохоронці в долі. А основний організатор Мухін, у Макара зам. Ти коли будеш у Києві?" – пише Хомутиннік.

"У п'ятницю. З одного авто він заробляє $15", – продовжує ділитися Палиця.

Віталій Хомутиннік

Журналісти видання припустили, що в цьому випадку знаком долара позначається не власне долар. Ймовірно, йдеться про тисячі.

"Він заробляє $300 як експедитор. $10 000 роздаються органам. Але він до них навіть не доторкається. Мухін роздає всім правоохоронцям. Тебе хтось дезінформує. Нехай роблять, що хочуть", – пояснює Хомутиннік Палиці.

Фото листування

За цим фактом була призначена службова перевірка, за результатами якої Макаренко був звільнений із посади заступника ДФС. Але колишній чиновник оскаржив це рішення в суді, вигравши справу в Кабміну.

У результаті Кабінет міністрів змінив своє розпорядження від 23.03.2015 року "Про звільнення Макаренка А. В. з посади заступника голови Державної фіскальної служби" з формулюванням "вважати звільненим за власним бажанням".


Джерело: Обозреватель

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...