Вибори-вибори: "Вакарчук "відкусить" рейтинг Зеленського", - експерт

Як і у випадку з президентськими виборами, співак Святослав Вакарчук тримає інтригу щодо своєї участі у парламентських виборах. Як і тоді, сьогодні у ЗМІ знову з'являються якісь натяки на те, що нібито він піде в Раду. І знову ці прогнози не заслуговують на більшу довіру, ніж ворожіння на кавовій гущі, повідомляють Патріоти України.

"Мені здається, його поведінка — заяви про те, що він іде в політику, а потім відмова балотуватися, — людям вже набридла", — сказав у бліц-інтерв'ю генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто. Він розповів про перспективи Вакарчука на парламентських виборах, про те, від яких партій може "відкусити" електорат його політична сила і про головну умову хорошого результату.

Які регіони України можуть проголосувати за політичну силу Святослава Вакарчука? Які політичні сили він міг би потіснити?

— Практично всі політичні партії в Україні — безсумнівно, і партія Вакарчука — партії лідерські. Може, окрім "Свободи". І у них приблизно такий самий рейтинг, як і рейтинг лідера. В останніх опитуваннях, там, де у Вакарчука 1,5%, недостатній масив, щоб робити аналіз того, як вони розподілилися по регіонах.

Я гадаю, Вакарчук втратив підтримку через відмову брати участь у президентських виборах. Але якщо він рішуче заявить про намір іти на парламентські вибори, він повернеться на той рівень, який у нього був півроку тому.

Тобто зі своєю політичною силою у п'ятірку лідерів він потрапляє?

— Я думаю, він має на це всі шанси за умови, що він почне робити реальні кроки. Мені здається, його поведінка — заяви про те, що він іде в політику, а потім відмова балотуватися, — людям вже набридла.

Вакарчуку слід оголосити про своє рішення щодо виборів до Ради якомога швидше?

— Так. Якщо він оголосить про це і буде десь якось з'являтися на екранах... Але я не думаю, що він може досягти того самого, чого досяг Зеленський, бо у нього відсутній свій телеканал.

У мене таке враження, що, якими б не були рейтинги за рік, за півроку до виборів, ближче до виборів вони розподіляються згідно з присутністю кандидатів на телебаченні.

Незважаючи на інтернет, на те, що молодь не дивиться телевізор тощо, все одно телебачення залишається фактором номером один у впливі на людей.

Наприклад, у всіх виборах той самий Гриценко дуже непогано починає, але ближче до виборів, коли з'являється дуже багато різної політичної реклами, і люди, які мають і гроші, і доступ до медіа, починають активно поводитися — він витісняється.

Тому Вакарчук, який у перших рейтингах випереджав Зеленського, навряд чи досягне того самого рівня, що і Зеленський. Зеленський і президентом став, і має медіа-ресурс. Але я гадаю, що Вакарчук має потрапити до парламенту досить впевнено.

У кого Вакарчук може "відкусити" рейтинг?

— Думаю, що його політична сила відкусить частину у Зеленського, частину — у Порошенка, бо це теж національно орієнтований електорат. І у інших головних лідерів.

Джерело: Обозреватель

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...