Вибух "подарунка з України": Глава польської поліції розповів деталі про інцидент у його кабінеті

Очільник польської поліції Ярослав Шимчик розповів деталі інциденту з вибухом гранатомета, який він отримав як подарунок під час візиту до України. Про це він сказав місцевому виданню RMF24, передають Патріоти України.

Один із членів польської делегації, яка відвідала Київ, розповів журналістам, що Шимчик отримав два протитанкові гранатомети (ймовірно, RGW-90), які, за словами української сторони, були використані.

Перший такий подарунок був від голови Нацполіції України Ігоря Клименка. Він був у вигляді закритої з двох боків пінополістиролом довгої труби; зброю перетворили на динамік. За словами співрозмовника видання, Клименко навіть увімкнув музику, щоб продемонструвати, як він працює. Українці запевнили, що всередині вибухових матеріалів не було.

Пізніше польські поліцейські зустрілися з головою Державної служби з надзвичайних ситуацій України генералом Сергієм Круком. Після зустрічі його заступник Дмитро Бондар провів для них екскурсію кімнатою, де зібрали знешкоджені службою предмети, зокрема снаряди та міни.

Наприкінці Шимчик отримав подарунок і від Бондара — ідентичний тубус гранатомета. Він не був перероблений у динамік, але поляків запевнили, що зброя використана та безпечна і її можна перевозити без документів, а ціна гранатомета така, як брухт.

Джерело видання розповіло, що делегація повернулася до Варшави машиною, а отримані подарунки Шимчик залишив у задній частині свого кабінету. Глава польської поліції розповів, що наступного дня після повернення хотів перекласти подарунки. Тільки-но він поставив вертикально один із гранатометів на підлогу — пролунав потужний вибух.

За словами Шимчика, сила удару пробила підлогу та пошкодила стелю. Загалом вибух пошкодив кімнати на трьох поверхах — від цокольного до другого залишилися дірки розміром приблизно з тарілку.

Військові експерти кажуть, що такий гранатомет не міг самостійно вистрілити (якщо тільки не був пошкоджений). Також припускають, що начальник поліції міг натиснути на якусь частину неперевіреної ретельно пускової трубки.

Київ поки що офіційно інцидент не коментував. Після свого повідомлення польське МВС заявило, що звернулося до української сторони з проханням надати пояснення щодо інциденту.

15 грудня відомство повідомило про вибух в приміщенні Головного управління поліції у Варшаві. Там заявили, що це був один із подарунків, який отримав керівник поліції під час робочого візиту в Україну 11—12 грудня. Шимчик дістав незначні поранення та був ушпиталений для обстеження. Польські ЗМІ писали, що загалом постраждали троє людей.

Держсекретар США зробив заяву про "нові кроки на підтримку України"

вівторок, 14 травень 2024, 20:51

На Вашингтонському саміті НАТО будуть зроблені «нові кроки на підтримку України». Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу в Київському політехнічному інституті, передають Патріоти України. «Ми хочемо, щоб Україна була в силь...

Найближчими днями: Макрон оголосив передачу Україні додаткового озброєння

вівторок, 14 травень 2024, 20:43

Президент Франції Емманюель Макрон сьогодні, 14 травня, під час розмови з українським лідером Володимиром Зеленським анонсував поставки додаткового озброєння ЗСУ. Про це йдеться у повідомленні Єлисейського палацу за підсумками телефонної розмови презид...