Вибухи на аеродромі в Саках були операцією українського спецназу, - The Washington Post

У п'ятницю, 12 серпня, впливова американська газета The Washington Post повідомила, що вибухи на аеродромі в Саках були насправді операцією українського спецназу. "Потужну атаку на російську авіабазу в окупованому Криму здійснили українські спецпризначенці, заявив офіційний представник уряду України… Він зробив це на умовах анонімності, оскільки не уповноважений висловлюватися публічно на цю тему", - пише видання, передають Патріоти України.

Про деталі операції джерело не повідомляє. Він лише підкреслив зростання операцій спецназу глибоко в тилу противника. Вони важливі для того, щоб скоріше витіснити російські війська з України.

Видання нагадує, що 9 серпня на аеродромі в Саках прогриміли щонайменше три потужні вибухи. Наступного дня ЗСУ заявили, що на російській базі знищено дев'ять військових літаків. «Якщо ці відомості підтвердяться, втрати в Саках стануть найбільшими втратами російських ВПС, зазнаними за одну добу», — наголошує The Washington Post.

І це важливо, оскільки в результаті Москві буде складніше атакувати українські міста. Але це ще не все. Успіх операції спецназу у Саках показує, що росіянам буде складно утримувати контроль над півднем України у довгостроковій перспективі. Якщо Крим виявився вразливим, то росія буде змушена значно посилити охорону тієї частини окупованої території півострова, яку Кремль вважав недосяжною для ЗСУ та відчував себе там у безпеці.

Також у росіян можуть виникнути серйозні проблеми з постачанням підрозділів на півдні України, особливо у Херсонській області. Про це заявив Андрій Загороднюк, колишній міністр оборони України, а нині голова незалежної української аналітичної організації Центр оборонних стратегій.

«Атака у Саках показала, що росіяни ніде не можуть почуватися невразливими. Особливо важливо, що вони не можуть почуватися у безпеці в Криму», — наголосив Загороднюк.

Як саме було знищено літаки на аеродромі в Саках, поки що можна лише припускати. Деякі військові експерти вважають, що удару було завдано за допомогою дрона. Також ймовірно, що дрон на цілі спрямовували українські оперативники, які були неподалік бази.

Прихильники другої версії вважають, що українським диверсантам, чи то спецназу, чи бійцям руху опору, вдалося закласти на аеродромі вибухівку. В одному The Washington Post впевнена повністю — жодної американської зброї для завдання удару по аеродрому в Криму не застосовувалося. Про це офіційно заявили представники Пентагону. При цьому Вашингтон неодноразово вже висловлювався про те, що Україна має повне право завдавати ударів по противнику в нього в тилу, щоб захистити власні міста від повітряних та ракетних ударів.

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...