Виявляється, багато хто неправильно гасить соду оцтом - поширена помилка господинь

Для багатьох рецептів кондитерських виробів використовується гашена сода. Але не завжди випічка підійматися і виходить відмінної якості. В чому причина,що навіть досвідченні господині не завжди роблять правильно - в матеріалі, передають Патріоти України.

Коли ми готуємо випічку, млинці та оладки, то намагаємося досягти максимальної пишності, ніжності та легкості готового виробу. Досягають цього у різний спосіб: додаванням дріжджів, пекарського порошку, соди.

Сода розпушує будь-який виріб у два етапи. Спочатку, коли стикається з кислим середовищем оцту, проходить хімічна реакція виділення бульбашок газу, потім, на другому етапі сода продовжує розпушувати виріб в той момент, коли він нагрівається під час випікання.

Як звичайно господині гасять соду оцтом

Більшість господинь звикла гасити соду оцтом у ложці чи склянці перед тим моментом, коли соду додають у тісто. У такому разі відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу, але цей вуглекислий газ абсолютно нічого не розпушує, тому що весь процес відбувається в ложці, поза тістом. У такому разі перший етап розпушування тіста вже втрачено, тому що кислота нейтралізує соду призначену в рецепті для розпушування виробів.

Як правильно гасити соду?

Соду гасити оцтом можна наступним чином. Соду всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки ще не додана мука та полити оцтом. Після чого перемішати. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, який розпушує, залишиться у тісті.

Ще кращий, стовідсотковий спосіб - додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет - до рідких. Тобто соду додати до цукру, муки та до інших сипучих продуктів, а оцет, наприклад, до яйця, кефіру, до сметани тощо. Перемішати в окремих місткостях сухі інгредієнти разом з содою та рідкі разом з оцтом. А потім їх перемішати. У цьому випадку реакція відбувається всередині тіста, і вуглекислий газ зберігається й працює.

Потрібно мати на увазі ще такий момент - якщо у складі тіста присутні в достатній кількості кислі продукти, як то сметана, кисляк, лимонний сік тощо, додатково оцет в рідкі компоненти тіста додавати не потрібно. Сода в такому тісті чудово погаситься і без оцту, а виріб вийде пишним.

Шантаж триває: В ISW оцінили вплив ударів "Орєшніком" і погрози Путіна на хід війни в Україні

субота, 23 листопад 2024, 6:30

Обстріл Дніпра балістичною ракетою "Орєшнік" та заяви російського диктатора Володимира Путіна, не свідчать про істотні зміни в ударних можливостях Росії або ризик застосування нею ядерної зброї, передають Патріоти України з посиланням на звіт Інститу...

Путін піднімає ставки: РФ створила ракету "Орешник", порушивши домовленості укладені з США, - Forbes

п’ятниця, 22 листопад 2024, 23:55

Балістична ракета середньої дальності "Орешник", якою РФ 21 листопада атакувала Дніпро, була створена "підступними" порушниками Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності від 1987 року. Про це пише Forbes, передають Патріоти України. Жур...