Виключно заради Путіна: ПАР вдруге збирається вийти з МКС

Президент ПАР Сиріл Рамафоса підтвердив, що очолювана ним правляча партія Африканський національний конгрес (АНК) ухвалила рішення про вихід країни з Міжнародного кримінального суду. Про це повідомляє південноафриканське видання IOL, передають Патріоти України.

За словами південноафриканського лідера, МКС не ставився належним чином до африканських лідерів. "Правляча партія, АНК, прийняла рішення про те, що ПАР доцільно вийти з МКС, головним чином через те, як МКС вирішує такі проблеми. Наша думка полягає в тому, що ми хотіли б, щоб це питання несправедливого ставлення було належним чином обговорене. Але тим часом правляча партія знову вирішила, що треба вийти. Це питання, яке буде розглянуто", - сказав Рамафоса.

Зауважимо, це не перша спроба ПАР вийти з МКС. У 2015 році ПАР відмовилася виконати ордер МКС та заарештувати тодішнього президента Судану Омара аль-Башира, який відвідував саміт Африканського союзу, що відбувався в цій країні, та зіткнулася з критикою. У 2016 році тодішній президент ПАР Джейкоб Зума запропонував вийти з МКС, країна подавала відповідне повідомлення про відкликання.

Опозиційна партія "Демократичний альянс" оскаржила конституційність повідомлення про вихід з МКС. В 2017 році Верховний суд ПАР постановив, що повідомлення уряду було незаконним, воно мало бути відкликаним і зрештою це зробили.

Правляча партія Африканський національний конгрес продовжила підтримувати вихід з Римського статуту і МКС відповідно. У 2019 році на розгляд парламенту було подано новий законопроект про вихід зі Статуту, у березні 2023 року він був відкликаний.

Як ПАР намагається уникнути виконання ордеру МКС на арешт Володимира Путіна

Минулого місяця Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна, обвинуваченого у причетності до депортації до Росії українських дітей під час повномасштабної війни. Довічний ордер зобов’язує 123 країни-учасники Римського статуту заарештувати російського диктатора в разі його потрапляння на їхню територію.

ПАР, яка цього року приймає саміт БРІКС і очікує на візит Путіна на захід в серпні, усіляко намагається уникнути виконання ордеру МКС.

Після видачі ордеру стало відомо, що планів затримувати російського диктатора у ПАР немає.Також стало відомо, що ПАР проведе консультації з Кремлем з цього питання.

У президента країни звинувачували МКС в тому, що нібито ордер на арешт президента РФ "вставляє палиці в колеса" для проведення саміту БРІКС.

Минулого тижня правляча партія АНК відкрила внутрішні дебати на тему можливого виходу країни з Римського статуту.

Захищати начальство не було вже кому: Бійці Третьої штурмової бригади полонили двох російських командирів, що поклали своїх підлеглих в ході атаки українських позицій

неділя, 12 травень 2024, 0:55

Бійці Третьої окремої штурмової бригади біля населеного пункту Райгородок на Луганщині взяли у полон заступника командира роти і старшого сержанта 752-го полку РФ. Про це 11 травня повідомляє пресслужба бригади. Зазначається, що під час спроби штурм...

"Ми не станемо стороною конфлікту": У Німеччині запропонували збивати дрони над заходом України силами ППО країн НАТО

субота, 11 травень 2024, 21:44

Члени німецького парламенту від урядових "Зелених" та "Вільних демократів", а також опозиційної ХДС виступають за те, що системи протиповітряної оборони країн НАТО збивали дрони над західною частиною України, передають Патріоти України. "Це розвантажит...