Вирішує багато завдань у бою: Експерт розповів, який винищувач міг би найбільше допомогти ЗСУ

Вже кілька місяців тривають обговорення постачання західними партнерами літаків Україні. Для нашого війська з усіх машин, які є на озброєнні у країн Заходу, найоптимальнішим є F-15 - американський всепогодний тактичний винищувач четвертого покоління. Про це "24 каналу" розповів військовий експерт та головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков, передають Патріоти України.

Він зазначив, що це найкращий варіант для ЗСУ, хоча і дорогий. Катков пояснив, що навіть один такий важкий літак із максимальною польотною вагою у понад 36 тонн може вирішити дуже багато завдань на полі бою.

Крім того, розглядається й інший варіант – шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління Gripen. За словами експерта, це найлегший літак такого класу, крім того, у нього вкрай обмежені бойові можливості.

Під час виборі літака, каже він, варто оцінювати вартість його експлуатації, бо в майбутньому всю зброю, яку нам надають, Україна буде повинна обслуговувати сама. За різними даними, одна година польоту Gripen коштує від 5 до 8 тисяч доларів, а F-15 – 30 тисяч доларів і більше.

Найважливішим же є життєвий цикл літака, а Gripen – це "той борт, від якого всі відмовляються", зазначив Катков. "За таких умов, найкращим варіантом є або F-15 або F-16, перший має величезну бойову ефективність, як і величезну вартість в експлуатації", – резюмував він.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....