Вирішив бути "гуманним"? Суд не арештував майно ексдепутата Харківської облради із російським паспортом

9 лютого Харківський апеляційний суд ухвалив рішення про відмову в арешті майна у Харківському та Чугуївському районах та корпоративних прав в українських фірмах колишнього депутата Харківської обласної ради Олександр Губіна, у якого виявили російське громадянство та бізнес у Росії. Перед цим аналогічне рішення ухвалив Дзержинський районний суд Харкова. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на відповідне рішення суду, передають Патріоти України.

Раніше прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Слідство встановило, що фірми Губіна та його родичів, які займаються пасажирськими перевезеннями на Харківщині, пов'язані з Росією. Це фірми — "Транс-Сервіс", "Престиж Авто Сіті", "Схід Транс-Лідер", "ТМ-Віра".

Донька Губіна — Анастасія з 2017 року працює у "Транс-Сервісі". У 2020 році стала депутаткою Харківської міської ради від "Опозиційної платформи — За життя". Крім того, вона — член постійної комісії Харківської міськради з питань транспорту та зв'язку. Раніше власником цієї фірми був сам Губін. Його дружина має фірму "Схід Транс-Лідер".

Партнер Губіна — Ігор Аріх, депутат Харківської міської ради, очільник комісії з питань транспорту, зв'язку та екології. Брат Ігоря Аріха Дмитро є власником та керівником "ТМ-Віра".

За даними слідства, Олександр та Ірина Губіни на початку війни виїхали до Росії через тимчасово окуповану територію, їхня донька Анастасія — за кілька годин до початку війни. Усі троє ще в 2014 році отримали в Криму російське громадянство. Після цього придбали кілька підприємств у Росії та Криму, зараз продовжують керувати ними. Серед таких підприємств — "Престиж Авто Крим" і "Югагроінвест".

"Станом на цей час транспортні засоби вищевказаних підприємств активно використовуються окупаційними військами для вивезення награбованої продукції з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей до анексованого Криму", — зазначили у Харківському антикорупційному центрі.

Інші фірми — "Транс-Сервіс", "Престиж Авто Сіті", "Схід Транс-Лідер" і "ТМ-Віра" продовжують працювати на території України. Як зазначають у ХАЦі, роботу підприємств контролює керівництво та засновники з Росії через довірених осіб в Україні.

Серед майна Губіних, яке прокурор просив арештувати, комплекс у селищі Васищеве Харківського району (оціночна вартість — 57,9 мільйона гривень), два житлових будинки у селі Тернова (3,64 мільйона гривень). Також мова йшла про арешт корпоративних прав у фірмах "Транс-Сервіс" і "Престиж Авто-Сіті" вартістю 12,51 мільйона гривень. Однак суд відмовив.

"Нагадаємо, що в той же час, зараз суди майже завжди задовольняють клопотання прокуратури про арешт корпоративних прав громадян рф та білорусі, які мають частки в українських фірмах, в рамках досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактом колабораційної діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України.). Без оголошення комусь підозр. Тобто в ідентичних ситуаціях з провадженням по сім’ї Губіних", — зазначили у Харківському антикорупційному центрі.

Крім родини Губіних, російська фірма є в Ігоря Аріха. За даними ХАЦу, це фірма — "Престиж Авто Крим". Аріх відкрив її у 2011 році, у 2014-му переоформив за російським законодавством. У деклараціях Аріха вона не вказана. У 2021 році фірма сплатила понад мільйон рублів у бюджет Росії. Раніше у співзасновниках фірми був Олександр Губін.

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...