Вирішив, час бити Зе настав і для нього: "РНБО перетворилася на організацію штампування санкцій, це неприпустимо", - Аваков

Екс топ-міністр для балансу мало-мало згадує про "поганого Порошенка", але зізнається, що при ньому було краще і простіше, як і далі від диктатури

Рада національної безпеки України на хайпі перетворилася на організацію штампування санкцій. Члени не мають можливості детально ознайомитись з матеріалами справи, а рішення ухвалюються за п'ять хвилин. Це недопустимо.

Про це 4 листопада в ексклюзивному інтерв'ю у програмі "Народ проти" на телеканалі "Україна 24" розповів колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Політик зазначив, що це стало однією із причин його звільнення.

"Коли РНБО на хайпі перетворилася на організацію штампування санкцій це було неприпустимо. Це теж одна з причин була (звільнення Авакова з посади міністра – ред.), я не хотів у цьому брати участь. Тому що кожен РНБО я приходив (я член РНБО, не маленький і не останній), я приходив і чекав. І мені за п'ять хвилин до цього давали теку. Я її відкривав і уважно читав. Потім питав, на підставі чого внесено в документ ту чи іншу фірму? Пояснювали наявністю оперативної довідки", – розповів ексміністр.

Його обурював такий підхід, оскільки наявність відповідного документа ще не є причиною запровадження санкцій.

"У мене таких довідок цілий стіл завалений. Вони – половина неправда, а половину треба доопрацьовувати. Це на підставі чого?" – наголосив Аваков.

"Це гігантська проблема. Це спрощення ситуації, це те, що до нас повернеться, на жаль, через роки. Тому що в моєму розумінні санкції проти громадян України вводити не можна. У моєму розумінні Україна має право захищатися санкціями від будь-яких іноземних агентів впливу, громадян, фірм, компаній. Ми хоч завтра можемо ввести санкції проти якогось Microsoft, наприклад, тому що вважаємо, що ми захищаємо національні інтереси, але ввести санкції проти, наприклад, Наталії Влащенко не можна, тому що вона – громадянка України і закон так не припускає. І на першому-другому РНБО у нас була дискусія на цю тему. Але це не було підтримано", – зазначив ексміністр.

Він наголосив, що в підсумку не існує РНБО як виконавчого органу влади. РНБО призначається указами президента, що є вертикалізацією влади без балансу.

"На підставі чого? Я вам навів приклад. За кілька хвилин до голосування, я міністр внутрішніх справ, член РНБО, з десятирічним стажем, не мав на руках матеріалу. Я відкрито говорив Олексію Данілову (Секретар РНБО – ред.): ну це вже свинство. Він каже: ну не встигли розмножити", – обурився Аваков.

"Коли ти штампуєш список із 30 осіб, і в залі 9 із 10 знають, що пана Сійярто внесли до списку не через те, що він був контрабандистом кілька років тому, а тому що він спонсорує опозиційний сайт – це не годиться. Це переходить у неприпустимі межі", – заявив Аваков.

ЗСУ успішно полюють на російські "Буки": Стало відомо, скільки противник втратив за місяць

неділя, 5 травень 2024, 10:56

Українські захисники розпочали своєрідне полювання на російські зенітні комплекси "Бук". Лише за останній місяць бійцям Сил оборони вдалося знищити щонайменше шість комплексів цього типу, тож окупанти втрачають на фронті більше систем ППО, ніж можуть в...

Новий злочин ворога, ще й на Великдень: Окупанти вгатили по Одещині "Іскандером" - є пошкодження та потерпілі

неділя, 5 травень 2024, 10:54

Окупаційні війська Росії протягом минулої доби здійснили ракетний удар по Одещині крилатими ракетами, імовірно "Іскандер-К". Про це повідомили Сили оборони півдня, передають Патріоти України. Відомо, що внаслідок удару поранено чотири особи, пошкодже...