Висока ймовірність вторгнення Росії в Україну: Що казали країни східного флангу НАТО президенту США під час зустрічі в рамках "Бухарестської дев’ятки"

президент  Литви Гітанас Науседа

Наразі є багато ознак, що свідчать про високу ймовірність нової російської агресії проти України, яка стане викликом не тільки для України, а й для всього Альянсу. Про це після бесіди країн східного флангу НАТО з президентом США Джо Байденом заяви президент Литви Гітанас Науседа. Він наголошує, що сьогодні вже все вказує, на готовність Росії реалізувати найгірший сценарій – військовий наступ на Україну, повідомляють Патріоти України з посиланням на видання Delfi.

“Як я сказав президенту США, це дзвіночок не тільки для України, це дзвіночок і для всього східного флангу НАТО, країни Балтії теж відчувають пряму загрозу. Тому ми домовилися, що відповідь США у військовому сенсі цього слова буде адекватною, ми можемо розраховувати на підкріплення у військовому сенсі, яке дозволить нам почуватися більш захищеними”, – наголосив Науседа.

Він підкреслив, що сьогодні ймовірність російської агресії дуже висока.

“Є багато ознак, які показують, що може виповнитися і найгірший сценарій – військова інтервенція на територію суверенної незалежної держави. Ми разом маємо зробити все, щоб цього найгіршого сценарію не було”, – пояснив литовський лідер.

Зазначається, що у бесіді з Байденом президент Литви також підкреслив, що в умовах військової загрози, що виходять від Росії, важлива єдність партнерів по НАТО.

Нагадаємо, президент США Джо Байден провів розмову з так званою "Бухарестською дев’яткою" - країнами східного флангу НАТО, у продовження діалогу з приводу останніх дій Росії та переговорів з президентом РФ Владіміром Путіним.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляють у комюніке Білого дому.

У розмові брали участь президенти Латвії, Литви та Естонії, Польщі та Угорщини, Румунії та Болгарії, прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш та Словаччини Едуард Гегер.

Зазначається, що Байден підкреслив відданість США трансатлантичній безпеці та статті 5 НАТО - про те, що збройний напад на одну або кілька країн Альянсу у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх.

"Лідери обговорили дестабілізуючі дії Росії вздовж кордону України та необхідність єдиної, підготовленої та рішучої позиції НАТО задля колективного захисту союзників. Президент Байден підкреслив зобов’язання США продовжувати тісні консультації та координації з усіма нашими трансатлантичними союзниками і партнерами у зусиллях для деескалації нинішньої кризи, шляхом стримування, захисту й діалогу", - зазначає Білий дім.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...