Вже давно у базі "Миротворця": Патріарх Кирило призначив "головного військового священика" в Україні (фото)

Глава РПЦ патріарх Кирило призначив "головного військового священника", який відповідатиме за роботу з окупантами, що воюють в Україні. Про це пишуть російські пропагандистські ЗМІ, передають Патріоти України.

Відповідальним за "духовну" пропаганду серед російських окупантів призначили клірика Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ протоієрея Димитрія Василенкова.

"Патріарх Кирил підписав указ про призначення протоієрея Димитрія Василенкова, клірика Санкт-Петербурзької єпархії, що несе слухняність голови Відділу по взаємодії з козацтвом Санкт-Петербурзької єпархії, ...головним військовим священиком духовенства, який опікується співробітниками військових структур проведення "спеціальної військової операції", — йдеться на сайті РПЦ.

Що відомо про "політрука в рясі"

І ця назва не є образою для Димитрія Василенкова, адже він навчався у Вищому військово-політичному училищі ім. Андропова — вищий військовий навчальний заклад, який готував офіцерів-політпрацівників. Але потім його потягло на "духовність". Василенко спочатку працював сторожем храму, потім був паламарем, пізніше вступив до семінарії. Був висвячений на священика у 2004-му році. 2006 року закінчив Санкт-Петербурзьку духовну семінарію.

Священик неодноразово відвідував окуповані території України, починаючи від 2014 року, за що потрапив до бази українського "Миротворця".

Брав участь в окупації Криму

Під час захоплення Криму він агітував українських військових на півострові до зради своєї країни та переходу на бік РФ. "Було ухвалено рішення викликати з Пітера отця Димитрія Василенкова, — і ми з ним почали об'їжджати поки що українські військові частини.

По військових частинах отець Димитрій ходив в оточенні козаків — просто як у поемі. Козаків викликали з Красноярська спеціально заради цієї операції. Така строката група викликала в українських військових набагато менше відторгнення, ніж просто росіяни в камуфляжі. Ворота частин відчинялися через священика. Інакше нас би викинули просто з частини", — розповідав ветеран спецназу ГРУ російським ЗМП, слова якого наводить "Миротворець".

Ще до повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року він неодноразово відвідував окупований Донбас. У 2022 році агент отець Димитрій вирушив у відрядження до Сирії. Також він відвідував Ічкерію (Чечню) під час її захоплення РФ та брав участь у російській агресії проти Грузії 2008 року.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...