Вже наступного тижня: ЄС відмовиться від спрощеної видачі віз росіянам, - Financial Times

Міністри закордонних справ Євросоюзу мають намір підтримати призупинення дії угоди ЄС про спрощення візового режиму з Росією, щоб обмежити кількість виданих віз росіянам, інформують Патріоти України.

Як повідомляє Financial Times із посиланням на три джерела, які брали участь у переговорах, це рішення голови МЗС країн ЄС планують ухвалити на дводенній зустрічі в Празі, яка почнеться у вівторок.

"Російським туристам недоречно гуляти нашими містами, нашими пристанями. Ми повинні послати сигнал населенню Росії, що ця війна неприпустима, вона неприйнятна", — сказав один із високопосадовців ЄС.

Розрив угоди від 2007 року усуне преференційний режим для росіян при подачі заяви на отримання всіх віз ЄС, вимагатиме більше документів, зробить їх дорожчими й значно збільшить час очікування.

"Ми перебуваємо у винятковій ситуації, і вона вимагає виняткових кроків. Ми хочемо вийти за рамки призупинення спрощення візового режиму", - сказав високопосадовець ЄС, додавши, що до кінця року можуть бути внесені більш глибокі зміни.

Однак, зазначає FT, у ЄС немає єдиної думки про додаткові заходи, які міг би вжити Брюссель, серед яких - скорочення кількості віз ЄС, що видаються росіянам, або повне припинення їхньої видачі, а також такі пропозиції, як поширення будь-якої заборони на громадян Білорусі, яка підтримала вторгнення в Україну.

Фінляндія, Польща і країни Балтії, що межують із Росією, заявили, що готові припинити в'їзд росіян із туристичними візами на свою територію, пославшись на виключення з Шенгенської угоди, пов'язані з національною безпекою.

"Я дуже сподіваюся знайти спільне європейське рішення про те, як значно обмежити потоки російських туристів до Європи", — сказав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, назвавши угоду всіх країн ЄС "найбільш стійкою і юридично правильною".

"Якщо спільне рішення не буде знайдено, ми не виключаємо регіональної угоди між країнами, що найбільше постраждали від величезних потоків російських туристів, котрі зловживають європейською гостинністю", — додав литовський дипломат.

На скільки Україні вистачить допомоги від США: Салліван виступив із заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:45

Конгрес США врешті-решт схвалив допомогу Україні. Анонсованого пакета має вистачити до кінця цього року. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передають Патріоти України. "Ресурси, які у США є на цю мить, доз...

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...