Вже витратили понад 15 мільйонів доларів: Росія платить жителям Молдови за відмову від вступу до ЄС

Влада Молдови стверджує, що Росія організувала "мафіозну" мережу, через яку платить молдованам за те, щоб вони проголосували проти вступу до ЄС на референдумі 20 жовтня, а також проти прозахідної президентки Майї Санду на виборах, передають Патріоти України.

Як розповів Politico начальник поліції Молдови Віорел Чернеуцеану, країна зіштовхнулася "з феноменом підкупу виборців у поєднанні з гібридною війною і дезінформацією, подібного якому ще не бачила".

Молдавські детективи повідомляють, що тільки за останній місяць на банківські рахунки понад 130 000 молдовських громадян було переведено понад 15 мільйонів доларів російських коштів.

За даними слідства, до організації схеми причетний Ілан Шор, засновник нині забороненої проросійської політичної партії, який допомагав відмивати кошти, призначені для підкупу виборців, через мережу банків. Після цього координатори в Росії доручали чиновникам і місцевим активістам діяти від їхнього імені, передаючи готівку через повідомленнями Telegram.

Також раніше радник з національної безпеки Молдови Станіслав Секрієру заявив Politico, що Росія почала "безпрецедентний натиск" пропаганди і залякування перед виборами 20 жовтня. За його словами, цього року Росія планує витратити близько 100 мільйонів євро на "втручання в молдовські демократичні процеси".

Візит нового генсека НАТО в Київ: Рютте назвав головну тему переговорів із Зеленським

четвер, 3 жовтень 2024, 15:55

У четвер, 3 жовтня, новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським про подальше надання допомоги від Альянсу. Про це повідомляє агенція Інтерфакс-Україна, передають Патріоти України. «Сьогодні ...

До України прибула система Patriot, надана Румунією

четвер, 3 жовтень 2024, 15:44

До України прибула система ППО Patriot, яка була надана Румунією. Інформацію про це підтвердив речник Міністерства оборони Румунії Константін Спіну, передають Патріоти України. «Ми підтверджуємо, що система Patriot прибула в Україну», – заявив він. Пре...