"З 24 осіб лишилося 6": Зек-найманець ПВК "Вагнера" розповів про втрати, погрози командування і здачу в полон (відео)

У полон до українських воїнів на Донеччині потрапив найманець ПВК "Група Вагнера", завербований в одній із російських в'язниць. Він заявив, що армія Росії у війні проти України зазнає величезних втрат: з 24 людей у його взводі через півтора місяця на фронті живими залишилися максимум 6, передають Патріоти України.

Полонений також розповів, що обіцянки щодо зарплат для найманців виявилися брехнею, натомість завербованих до ПВК залякували розстрілами за здачу у полон та вивозили у невідомому напрямку за найменший прояв непокори. Фрагмент допиту найманця з'явився у мережі.

Полонений "вагнерівець" повідомив, що на момент "вербування" у серпні він відбував покарання у колонії суворого режиму в Рязані. Коли потрапив до ПВК "Група Вагнера", разом з іншими такими найманцями опинився під Бахмутом Донецької області. Там, зізнався найманець, його підрозділ зазнав величезних втрат.

"Нас тут, можна сказати, розбили. Дуже багато втрат. Нас залишилося з 24 осіб 6, дай боже. Здався в полон сам, під Бахмутом", – розповів полонений.

Він також повідомив про повну деморалізацію російських окупантів унаслідок величезних втрат.

"Стан пригнічений, всі бояться їхати, бо нам пояснювали, що специ попереду будуть, ми на відкаті і так далі, допомагатимемо: патрони принести, пайки і так далі. У взводі було багато національностей. І таджиків бачив, і узбеків, і дагестанець у нас був, здається. Але коли втрат багато стало, всі боялися їхати, почали вигадувати хвороби собі. Відмовлялися. Тому що коли їхали на "передок", могли там одразу пристрелити. У нас командир такий, що розуміє, бувалий – не відправляв: тільки на "фішці" сидіти чи щось принести", – розповів про моральний стан окупантів найманець.

За словами полоненого "вагнерівця", командування намагалося змусити найманців воювати за допомогою погроз. Також окупантів всіляко залякували, щоби "відбити" у них навіть думки рятувати свої життя шляхом здачі в полон в українську армію.

"Залякували розстрілами для того, щоб не здавалися. Давали гранати, щоб якщо тебе братимуть у полон – підірвати себе. Якщо потрапиш – нібито нічого не розповідати, де, звідки, що ти, звідки прибув, ну і взагалі, що ти зек – не зек і так далі. Погрожували. Бо коли ми в будиночках жили, теж деякі боялися йти – погрожували, намагалися не спілкуватися, один одному теж боялися розповідати. Є там підрозділ, есбешники, вони, бувало, приїжджали, могли і забрати. Вивозили людей у невідомому напрямку і більше я їх не бачив", – описує порядки у військах РФ "вагнерівець".

Він також звернувся до співвітчизників, які зараз відбувають покарання у в'язницях та колоніях на території РФ, із застереженням не повторювати його помилок.

"Якщо до вас будуть приїжджати кудись у зони, кудись ще, вербувати вас у ПВК – не вірте. Це все брехня. Зарплату я жодного разу не отримував за півтора місяця, як обіцяли. Це все обман. Вас привезуть як гарматне м'ясо – і від вас нічого не залишиться. Або пацани, якщо ви ще в зонах – відмовляйтеся, або здавайтеся в полон. Тому що ти не виживеш тут", – констатував окупант.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....