З архіву ПУ. Американський генерал закликав розмістити нові бази, ракети і кораблі в Чорному морі біля кордонів Росії

За словами Бена Ходжеса, румунські військові вже давно називають Чорне море "сирійським експресом Росії".

Бен Ходжес. Фото: ВВС.

Експерти Центру аналізу європейської політики закликають НАТО суттєво переглянути свою стратегію поблизу кордонів Росії аж до розміщення нових баз, ракет і кораблів у Чорному морі. Як вважає колишній командувач американськими сухопутними військами в Європі американський генерал Бен Ходжес, саме Чорне море зараз стало «стартовим майданчиком для дестабілізуючих операцій Москви», передають Патріоти України у червні 2020 року.

За словами генерала, румунські військові вже давно називають Чорне море «сирійським експресом Росії», маючи на увазі потік російських військових кораблів, що перевозять техніку, боєприпаси і солдатів з Росії до Сирії. «Якщо ви подивитеся на будь-яку НАТОвську карту Європи, Чорне море розташоване десь в нижньому правому куті. І саме так до нього і ставилися - як до периферії. Але якщо посунути карту так, що Чорне море буде посередині - це дасть зовсім інший погляд на регіон. І саме такий погляд ми вважаємо вірним зараз», - пояснив Ходжес.
Більш докладно відставний американський генерал і його колеги описали пропоновану НАТО стратегію в недавно випущеній аналітичній доповіді «Один фланг, одна загроза, одна присутність».
Незважаючи на те, що доповідь фокусується на описі стратегії протистояння Росії, як першорядної загрози США, по суті, згадується Китай. У документі йдеться, що в найближчому майбутньому можливий військовий конфлікт між Вашингтоном і Пекіном, і тому східний фланг НАТО в Європі потребує усунення всіх вразливостей.
Ходжес командував американськими сухопутними військами в Європі з 2014 по 2017 рік. І за його словами, поки на східному фланзі у НАТО є кілька слабких місць, якими вміло користується Росія. Однією з таких вразливих точок є регіон Чорного моря, де Москва дуже сильно зміцнилася після анексії Криму в 2014 році.
У своїй новій доповіді Ходжес пропонує створити форпост НАТО в Румунії і зробити з нього не менш важливий стратегічний вузол, ніж нинішні бази альянсу в Прибалтиці і Польщі. Зараз швидко перекинути особовий склад і техніку НАТО з Німеччини в Румунію практично неможливо через Карпатські гори. А переміщення угруповань Альянсу через Польщу ускладнюється тим, що в країні дуже багато озер. Вирішити цю проблему могла б поява бази в Румунії, а також розвиток залізничної мережі в Східній Європі, зазначається в доповіді.
Джерело: ВВС

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...