З архіву ПУ. Без ордерів, пояснень та посвідчень. "Вибили двері і поклали усіх, вдушуючи в підлогу": Мухарський розповів шокуючі подробиці нічного обшуку в його квартирі

Правозахисники охаректеризували дії підлеглих Авакова як кричуще порушення закону

Відомий артист, шоумен і волонтер Антін Мухарський вже встиг у кращих традиціях Ореста Лютого "лірою вдарити" по своїх кривдниках, натякнувши Зе про перспективи порушення владою прав та свобод громадян. Митець також розповів в ефірі свого давнього приятеля на телеканалі "Прямий" подробиці обшуку у його київській квартирі, де офіційно проживають орендарі. Так, за словами Мухарського, правоохоронці вибили у квартирі двері, поклали її мешканців на підлогу та вилучили у них всі телефони і комп’ютери. При цьому представники силових структур не представились, не пред’явили жодних посвідчень і відмовились коментувати або пояснювати свої дії, зазначають Патріоти України.

"Що мені відомо на сьогоднішній момент? До квартири будинку, де я проживаю, на Подолі під’їхав "бусик", як свідчили сусіди, з одеськими номерами, темно-синій "Фольксваген". І люди з нього о 5:50 почали рватися без попередження до моєї квартири, де проживають орендарі, яким я здаю цю квартиру вже два роки поспіль, офіційно виплачуючи в бюджет країни податки. Країна отримує гроші, на які утримуються силовики, які сьогодні вривалися у моє житло, не надавши жодних дозволів, жодних документів або санкцій на обшук, або рішення прокуратури. Просто вирвали, виламали двері, забігли до квартири, поклали на підлогу обличчям вниз чотирьох людей: трьох хлопців і жінку одного з них. І зрештою п’ять годин – до 11 ранку – щось там "шманали".

Я як людина творча прокинувся пізно. І це сповіщення від сусідки застало мене о 12-й годині дня. І тоді я вже подзвонив знайомим юристам, які мені порадили кандидатуру юриста по кримінальних справах. І зараз ця людина займається і намагається зрозуміти, хто це був, який підрозділ, кого представляв. Але те, що це зроблено без пред’явлення жодних документів…

Звучала тільки одна фраза: ми проводимо оперативно-розшукові невідкладні дії. Як сказав мені юрист, такі дії подібні можуть проводитися тільки у випадку або дійсно спецоперації із затримання злочинців дуже небезпечних, або в приватну оселю можуть вриватися, аби врятувати дітей, або пожежа, або щось. Подібних прецедентів у правовому полі немає. Але, як ми бачимо, є. Люди вриваються в квартиру…" – розповів Мухарський.

– Я так розумію, зараз там вибиті двері, ніхто не несе жодної відповідальності за те, що двері в квартиру вибиті? Тобто ніхто не показав жодних документів і ніхто не гарантує безпеку проникнення в помешкання будь-кого?

"Ніхто", - підтвердив музикант.

– Тобто вони документи не пред’являють, нічого не гарантують? Що знайшли, чого не знайшли і по якій справі – взагалі нікому не казали?

"Я зв’язався з тими людьми, які проживають в цій квартирі. У них вилучили мобільні телефони і комп’ютери. Коли я попросив дружину, щоб її мама поїхала в квартиру і подивилася, що там, – в квартирі дійсно двері стояли розчахнені. Слава богу, у нас є сусідка, яка трошки доглядає, щоб туди ніхто не зайшов, поклав автомат чи труп якийсь, чи наркотики, чи ще щось. Бо я чув багато разів подібні історії від самих же правоохоронців, як вони не гребують подібними брудними методами. Тому зараз впродовж дня квартира стояла відкритою. Там нікого не було. І мама, коли зайшли, там було порожньо: хто хочеш, роби що хочеш. Двері виламані, так", - зазначив щоумен.

– А вони повинні були, згідно чинного законодавства, пояснити цим людям, по якій справі вони там зробили цей обшук?

"Звичайно. Їх поклали обличчям і, вдушуючи в підлогу, казали, що не питайте, бо всі питання – до дільничного. Це те, що вони запам’ятали. На всі питання вони казали: всі питання – до дільничного", - додав Мухарський.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...