З архіву ПУ. Бойовий "Малюк": ЗСУ закупили кілька тисяч вітчизняних автоматів (фото)

«Малюк» є українською глибокою переробкою автомата Калашникова калібру 5,45/7,62 мм за компонуванням bullpup, що дозволило значно скоротити довжину зброї, зробивши її компактнішою, та змістити центр ваги у більш зручну точку, що покращує точність вогню.

Підрозділи Збройних сил України на сьогодні отримали вже кілька тисяч вітчизняних автоматів «Малюк» виробництва приватної компанії ТОВ «Інтерпроінвест». Про це під час Міжнародної виставки «Зброя та Безпека-2019», що проходила у Києві з 8 по 11 жовтня 2019 року, повідомив Начальник відділу ЗЕЗ компанії Олександр Чебанов, передають Патріоти України з посиланням на Defense Expres.

За його словами, основними користувачами вітчизняних автоматів є підрозділи ССО (Сили спеціальних операцій України).

«3 (3 окремий полк спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго – прим. ДЕ) та 8 (8 окремий полк спеціального призначення – прим. ДЕ) полки спеціального призначення, Управління державної охорони…Уже тисячі їх стоять на озброєнні», - відзначив Олександр Чебанов.

«Оцінка (автоматів) дуже висока», - додав він.

Нагадаємо, «Малюк» є українською глибокою переробкою автомата Калашникова калібру 5,45/7,62 мм за компонуванням bullpup, що дозволило значно скоротити довжину зброї, зробивши її компактнішою, та змістити центр ваги у більш зручну точку, що покращує точність вогню. За словами розробників: «Фактично від старого «АК» залишився тільки ствол і ствольна коробка».

Розробка «Малюка» почалася ще у 2005 році, але лише у 2015-2016 рр. він пройшов комплекс державних випробувань та дослідну експлуатацію у військах. Про прийняття на озброєння української штурмової гвинтівки «Малюк»/«Вулкан-М» представниками Міноборони України було заявлено у 2017 році.

Конструкція автомату, з огляду на зауваження та пропозиції експлуатантів, постійно вдосконалюється. Крім того, на його основі почали розробляти й інші моделі.

Зокрема на виставці, окрім класичних варіантів останньої версії автомату калібром 5,45, 5,56 та 7,62 мм був представлений мисливський карабін «Малюк» калібру 5,56/7,62-мм та нова безшумна гвинтівка «Шепіт» (калібр 5,56/7,62-мм).

Над останньою зброярі з «Інтерпроінвест» почали працювати приблизно за місяць до презентації. Згідно з планами компанії, остаточне доведення «Шепіту» до кінцевого зразка займе ще приблизно півроку.

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...