З архіву ПУ. Дайте скрепам корвалолу: На колишньому УДК "Севастополь", що мав стати флагманом ЧФ РФ, базуються американські AH-64D Apache (фото, відео)

Гелікоптери американського виробництва на борту одного з замовлених Росією у Франції до агресії в Україну «Містралів» були помічені під час міжнародних навчань «Медуза-8».

Ударні гелікоптери AH-64D Apache виробництва США на універсальному десантному кораблі-вертолітоносці типу «Містраль» Anwar al-Sadat L 1020 (колишній «Севастополь»). Міжнародні навчання «Медуза-8» квітень 2019 року

На колишньому «Севастополі» - універсальному десантному кораблі-вертолітоносці (УДК) типу «Містраль», що через санкції не потрапив до Росії, тепер базуються американські ударні гелікоптери AH-64D Apache ВМС Єгипту, писали у травні 2019 року Патріоти України.

Спільні військові навчання ВМС і ВПС Єгипту, Греції та Кіпру проходили в Середземному морі у територіальних водах арабської республіки в середині квітня ц.р. та тривали кілька днів.

Зі сторони Греції на маневри були направлені фрегат, десантний корабель, субмарина, кілька бойових літаків і спецназ. Зі сторони Кіпру - судно постачання і свої спецпідрозділи.

Єгипет задіяв в навчаннях вертолітоносець типу «Містраль» (Mistral) «Анвар Садат» (Anwar al-Sadat L 1020), підводний човен типу «1400/209», ракетні катери, мінний тральщик, винищувачі F-16, гелікоптери AH-64D Apache та Boeing CH-47 Chinook, а також сили спеціального призначення.

Нагадаємо, контракт на постачання чотирьох французьких УДК типу «Містраль» для флоту РФ було підписано наприкінці 2010 року. Два вертолітоносці («Владивосток» та «Севастополь») мали бути зібрані у Франції, а ще два за ліцензією у РФ.

Через вторгнення РФ в Україну та анексію Криму, передача перших УДК флоту агресора була призупинена (за планом перший УДК мав бути переданий в листопаді 2014 року – прим. ДЕ). Згодом, Президент Франції Франсуа Олланд повідомив про повний розрив контракту на постачання вертолітоносців до Росії.

Універсальні десантні кораблі-вертолітоносці типу «Містраль» Anwar al-Sadat L 1020 (колишній «Севастополь») та Gamal Abdel Nasser L 1010 (колишній «Владивосток»)

Два побудованих для РФ «Містралі» були продані французьким урядом Єгипту восени 2015 року та передані в середині 2016 року. Колишній УДК «Владивосток» було перейменовано у «Гамаль Абдель Насер» (Gamal Abdel Nasser L 1010), а вертолітоносець «Севастополь», що мав стати флагманом Чорноморського флоту РФ, отримав назву «Анвар Садат» (Anwar al-Sadat L 1020).

Варто додати, що від самого початку на обох УДК мали базуватися російські гелікоптери Ка-52К. Однак рішення щодо їх закупівлі у РФ влада Єгипту так і не прийняла, тому відтепер на нових кораблях досить символічно базуються американські гелікоптери AH-64D Apache.

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...