З архіву ПУ. "Москва відреагує миттєво": Експерт дав прогноз щодо ймовірності "хорватського сценарію" на Донбасі

Коли Хорватія спланувала військово-стратегічну операцію "Гроза" зі звільнення більшої частини тимчасово окупованих територій, то вузьке коло її вищого військово-політичного керівництва знало, що Сербія не буде реагувати.

Олександр Левченко. Фото: соцмережі.

Посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині в 2010-2017 роках Олександр Левченко висловився про можливість "хорватського сценарію" на Донбасі, передають Патріоти України.

"По-перше, офіційний Загреб створив величезну перевагу у військовій техніці. Зробити це було непросто, адже існувало міжнародне ембарго на поставки зброї в регіон військових дій на території колишньої Югославії, тому все озброєння Хорватія отримувала роками нелегально, в обхід санкцій і невеликими частинами, як правило, через угорську територію. По-друге, Загреб провів загальну мобілізацію і, маючи велику перевагу в чисельності населення на підконтрольній уряду території, створив значну перевагу над противником у живій силі. По-третє, на користь Загреба склалася сприятлива міжнародна обстановка, яка перед цим була катастрофічною", - сказав він.

Він нагадав, що США, РФ, Великобританія і ООН запропонували хорватам мирний план врегулювання, який називався Z-4 (ініціатива чотирьох послів в Загребі). Згідно з цим планом, серби, які проживали на території Хорватії, отримували широку автономію з елементами федерації. Загреб змушений був заявити, що підтримує цей план, хоча всім було зрозуміло наскільки складно його прийме хорватське суспільство.

"По-четверте, коли Хорватія спланувала військово-стратегічну операцію "Гроза" зі звільнення більшої частини тимчасово окупованих територій, то тільки вузьке коло вищого військово-політичного керівництва РХ (президент і міністр оборони) знали, що Сербія не буде реагувати на проведення цієї операції військовим шляхом. Слободан Мілошевич отримав від Заходу гарантії не переслідування Гаазьким трибуналом за військові злочини в колишній Югославії в разі припинення втручання Сербії в хорватські події. Однак Загреб, про всяк випадок розмістив на сході країни значні сили для відсічі у разі спроби Сербії підтримати "РСК" військовим шляхом, якби така була зроблена. По-п'яте, військово-стратегічна операція "Гроза" проходила на територіях, які перебували в стороні від хорватсько-сербського кордону, тоді як театр воєнних дій на Донбасі межує з територією Росії", - підкреслив посол .

Він вважає, що в ситуації з Донбасом, Україна дійсно може створити критичну перевагу в живій силі і військовій техніці, провівши в країні мобілізацію і передислоковати всі бойові бригади на Донбас. "Втім непомітно провести мобілізацію і передислокацію неможливо, а значить Москва відразу ж відреагує, звинувативши Україну перед світовою спільнотою в грубому порушенні Мінських угод. Далі вона спробує позбавити нас міжнародної підтримки і спробує завдати серйозних втрат нашим ЗСУ новітньою зброєю. Крім того, як уже говорилося, Донбас, на відміну від території Хорватії, які відвойовували військовим шляхом і Нагірного Карабаху, прямо межує з РФ, тому реакція Кремля буде миттєвою", - вважає Левченко.

Джерело: Апостроф

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...