З архіву ПУ. Не дати владі повернути тоталітаризм: Чорний вівторок. Похорон патріарха. Перше побиття народу в незалежній Україні, перші жертви "Беркуту"

​18 липня 1995 року став днем наочного початку розбудови авторитарного режиму Кучми, котрий врешті-решт завершився першим, помаранчевим, Майданом.

18 липня 1995 року в Києві відбувся похорон патріарха Української православної церкви Київського патріархату Володимира (Василя Романюка). Подія запам'яталася українцям масовим протистоянням церкви та громадськості з одного боку, та держави (що вперше від повалення СРСР вдалась до кривавих репресій) - з іншого, зазначають Патріоти України.

День похоронів патріарха Володимира прозвали "чорним вівторком"Патріарх помер раптово. 14 липня під час прогулянки у київському Ботанічному саду йому стало зле. Лікарі діагностували інфаркт. У провідника УПЦ-КП він став четвертим....

Похорон назначили на 18 липня після жалобної служби у Володимирському соборі. Але з місцем поховання виникла проблема. За статусом Київських митрополитів традиційно ховали на території Софії Київської або Києво-Печерської Лаври. Однак уряд заборонив це робити. Відмову мотивували вимогами санітарно-гігієнічних правил та статусом Софії як історичної пам'ятки світової культури, що з 1990 року перебувала під охороною ЮНЕСКО.

Натомість запропонували місце на алеї Байкового кладовища, де зазвичай ховали найвідоміших діячів України. Це був чіткий знак, що патріарха Володимира влада сприймає як світську особу, а УКП-КП - як тимчасову релігійну організацію.

Проте у день похорон траурна процесія із тисяч людей рушила не на кладовище, а до собору Святої Софії. Попереду - священнослужителі на чолі з митрополитом Філаретом (Денисенком). Поруч - перший президент України Леонід Кравчук, представники Народного Руху України, Української Республіканської партії, товариства "Просвіта" і чималий загін активістів.

"Уранці 18 липня до Володимирського собору прибув тодішній міністр МВС Юрій Кравченко (призначений 3 липня того ж року.-ПУ) у супроводі телекамер. Погрожуючи можливим протистоянням між церквою і державою, спробував змусити дати письмову згоду на поховання патріарха на Байковому кладовищі. Я застеріг, що духовенство і віруючі налаштовані нести труну до собору святої Софії, де патріарха Володимира висвятили і проходили його останні служби", - згадував Філарет

Дорогою на процесію чекала міліція. Активісти силою прорвалися через правоохоронців, але на вході до монастиря чергували спецпризначенці "Беркуту".Тоді віряни почали рити могилу, ламаючи асфальт, перед ворітьми Святої Софії. Коли тіло патріарха засипали землею, спецпризначенці вискочили з-за воріт храму і атакували учасників похорону.

"Лицарі київського ОМОНу ґумовими палицями б'ють старших людей, священиків, що моляться. Ногами ламають ребра, кованими черевиками б'ють в обличчя лежачих юнаків з пов'язками Української національної самооборони. Мордовороти в броні та камуфляжі порвали національний прапор України", - писав київський публіцист Георгій Бурсов.

Після побиття багатьох людей доправили до райвідділку міліції, де двоє загинули від отриманих травм. Прокуратура Києва порушила кримінальне провадження. Слідство дійшло висновку про відсутність у діях беркутівців складу злочину. У травні 1996-го справу закрили.

Тодішній президент України Леонід Кучма заявив, що не знав про побиття людей та переклав усю відповідальність на прем'єр-міністра Євгена Марчука. Той заперечив свою причетність. А міністр новоспечений внутрішніх справ Юрій Кравченко, котрий "проявив себе" отримав підвищення і нагороди з рук президента Кучми, ставши опорою його режиму до свого ганебного кінця.

Майже рік після поховання патріарха Володимира добровольці щоночі охороняли його могилу під Софійською брамою. Вдень її відвідували священики і миряни.

Василь Романюк почав служити ­1964-го в церквах Прикарпаття. ­Через 6 років виступив на ­захист дисидента Валентина ­Мороза і йому заборонили правити. Потім дали 7 років таборів. ­1990-го возвели у сан архімандрита з іменем Володимир, отримав титул єпископа Ужгородського і Виноградівського Української автокефальної православної церкви. Став одним із фундаторів Української православної церкви Київського патріархату. 1993 року очолив її.

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...