З архіву ПУ. Несподіваний поворот у справі MH17: У сепаратистів могло бути дві установки "Бук" (відео)

9 березня на суді у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" над Донбасом 17 липня 2014 року прокурор представив обвинувальний висновок.

На процесі у справі про загибель рейсу MH17 сторона звинувачення заявила, що в 2014 році на Донбас були відправлені щонайменше дві зенітно-ракетні установки "Бук". Одна з цих установок не доїхала до пункту призначення через поломки, повідомляють Патріоти України 9 березня 2020 року.

Група Bellingcat в 2018 році повідомила, що транспортуванням "Бука", з якого був збитий малайзійський "Боїнг", займався офіцер ГРУ Олег Іванніков. Однак, як звертає увагу Бі-бі-сі, на засіданні суду в Нідерландах прокурори заявили, що "Бук", пересування якого контролював Іванніков, насправді до самопроголошеної "ДНР" не доїхав. А "Бук", який збив літак, - це інша зенітно-ракетна установка.

9 березня на суді у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" над Донбасом 17 липня 2014 року прокурор представив обвинувальний висновок. Міжнародна слідча група, яка розслідувала катастрофу "Боїнга", дійшла висновку, що він був збитий з установки "Бук", яка прибула на схід України з російської військової частини.

Звинувачення пред'явлені трьом громадянам Росії - це Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов, і одному громадянину України - Леоніду Харченку. Всі вони мали відношення до підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі, які вели бої проти української армії. Гіркін в момент катастрофи був командувачем силами сепаратистів. Дубинський був його підлеглим і очолював розвідку. Пулатов і Харченко, як вважає слідство, мають відношення до переправлення "Бука" на Донбас.

Жоден з обвинувачених не присутній в суді. Одного з них - Олега Пулатова - представляють адвокати. В обвинувальному висновку, оприлюдненому на сайті нідерландської прокуратури, містяться два звинувачення - у власне знищенні літака і у вбивстві.

У документі зазначено, в яких саме діяннях підсудних обвинувачення вбачає склад злочину. Зокрема, там міститься твердження, що обвинувачені (особисто або опосередковано) сприяли тому, що в Україну був доставлений російський "Бук" з екіпажем. Виступаючи в суді, представник звинувачення заявив, що розслідування триває і слідчі намагаються встановити особи екіпажу "Бука", а також тих, хто віддавав їм накази.

Також в обвинуваченні йдеться, що підсудні віддавали розпорядження про те, де саме розмістити "Бук", а також сприяли тому, щоб установка була вивезена з території України назад до Росії.

Четверо обвинувачених, на думку слідства, зіграли ключову роль в операції з "Буком", хоча, як заявив прокурор, "кнопку натискали не вони, а екіпаж". У звинуваченні також не говориться, чи навмисне був збитий "Боїнг" або помилково. Виступаючи в суді, прокурор сказав, що це не так важливо, оскільки людину, яка застрелила би випадкового перехожого, переплутавши його зі своїм ворогом, все одно судили б за вбивство.

Прокурор також заявив, що свідки звинувачення залишаться засекреченими, оскільки побоюються переслідування з боку Росії і сепаратистів. Троє з чотирьох обвинувачених, з ким вдалося зв'язатися журналістам, - Стрєлков, Дубинський і Пулатов - заперечують свою провину. На процесі в Нідерландах представлений тільки Пулатов. Його захищають двоє нідерландських адвокатів. Вони заявили в суді, що Пулатов заперечує свою причетність до катастрофи "Боїнга". За словами адвокатів, справа вимагає додаткового розслідування.

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...

Не хочуть вмирати за Путіна: Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року

середа, 24 квітень 2024, 10:49

З початку "часткової" мобілізації у вересні 2022 року Росія засудила 7400 окупантів, яких підозрюють у дезертирстві. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. За даними російської медіагрупи "Медіазона", у бер...