З архіву ПУ. Організував "підпілля": Запорізький тесля два роки "зливав" терористам дані про переміщення українських військових (фото)

У травні контррозвідка викрила на Запоріжжі антиукраїнське "підпілля", зорганізоване теслею запорізького заводу "Вогнетрив", що діяло в інтересах РФ.

Про це повідомляють Патріоти України у червні 2018 року з посиланням на відповідні ухвали Жовтневого районного суду Запоріжжя, що містяться в єдиному реєстрі судових рішень.

До співпраці з терористами тесля долучився у червні 2015 року. З того часу співробітник "Вогнетриву" створював на Запоріжжі антиукраїнське "підпілля", до якого залучав місцевих мешканців. Зібрана ним група, за даними СБУ, в її складі окрім теслі, перебували ще п'ять осіб, здійснювала збір інформації щодо військових частин в Запоріжжі, всіх районних, центральних УВС, СБУ, котельних, електропідстанцій, міських, районних адміністрацій. Дані представники вказаної групи наносили на карту місцевості, після чого інформація передавалася в "ДНР".

Тесля перебував на зв'язку з терористом батальйону "Восток", який у соцмережах іменував себе "Сірий кочівник". Він також мешканець Запорізької області, який доєднався до бойовиків ще на початку російської агресії проти України, був затриманий, але обміняний у грудні 2014 року згідно з Минськими домовленностями. Нині проходить військову службу у роті звязку при так званому міністерстві оборони "ДНР" у місті Ясинувате Донецької області в батальйоні "Восток" під командуванням бойовика з позивним "Лісник" (він же "Борода"). У Запоріжжі в Орджонікідзевському районному суді стосовно "Кочівника" триває заочний розгляд справи за обвинуваченням, зокрема, у підготовці до теракту.

"Сірому кочівникові" співробітник "Вогнетриву", зокрема, передав інформацію про рух 2 жовтня 2015 року колони бензовозів із Куйбишевого (Більмак) у Запоріжжя; про переміщення військової техніки 19 травня 2016 року в Донецькому напрямку, залізничного состава з нафтопродуктами у кількості 35 цистерн, які 20 травня 2016 року перебували на залізничній станції "Запоріжжя-2" і вирушили в бік Донецька; про рух 1 липня 2016 року через залізничний вокзал "Запоріжжя-1" составу із 45 платформ з військовою технікою та пяти вагонів військових тощо. Окрім того, поплічник терористів організовував передачу в Донецьк грошей та ліків.

У гаражі, розташованому поблизу місця мешкання тесляра було вилучено карту, патрони, велику кількість військової амуніції, план-схеми (копії) розташування Управління СБУ в Запорізькій області, ГУ НПУ в Запорізькій області та військових частин.

Варто зазначити, що кримінальне провадження по справі про "запорізьке підпілля" було розпочато СБУ ще у серпні 2017 року. У травні 2018 тесляра "Вогнетириву" було затримано, йому вже обрано запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою. Решта учасників "підпілля" перебувають на волі та співпрацюють зі слідством.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...