З архіву ПУ. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає: Конституційний суд Молдови відсторонив Додона від посади президента

За деякий час проросійський політик зміг повернути свої повноваження. Москва не пошкодувала зусиль та грошей, щоб в Молдові встояв проросійський режим

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади. Повноваження передали екс-прем'єру Павлу Філіпу. Як повідомляє Newsmaker, рішення ухвалили через те, що Додон не розпустив парламент, зазначають Патріоти України 9 червня 2019 року.

На сайті КС повідомляється, що Додон порушив Конституцію, не розпустивши парламент. КС вирішив тимчасово передати повноваження Павлові Філіпу.

«Павло Філіп звернеться в Конституційний суд, щоб визначити обставини, що виправдовують розпуск парламенту Х скликання», — зазначили в рішенні.

Судді КС наголосили, що рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

Зазначається, що за годину до відсторонення Додон написав на своїй сторінці в Facebook, що «Демпартія не збирається мирно передавати владу законній парламентській більшості і законному уряду. І це попри те, що вчорашні процеси в парламенті і новосформований уряд зустріли підтримку переважної більшості громадян і були визнані нашими зовнішніми партнерами з Заходу і Сходу».

Він повідомив, що звернеться до міжнародного співтовариства із закликом стати посередниками в процесі мирної передачі влади та/або закликати народ Молдови на безпрецедентну мобілізацію і вихід на мирні протести.

Нагадаємо, парламент Молдови напередодні визнав її "захопленою державою" і сформував новий уряд. Уряд Молдови очолила Майя Санду. Її кандидатуру запропонував президент Ігор Додон.

Раніше Конституційний суд країни оголосив незаконними дії депутатів. У КС заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і має бути розпущений.

У зв'язку з цим парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державу". У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи і висловлення вотуму недовіри Конституційному суду. У декларації також міститься вимога відправити у відставку главу Служби інформації і безпеки та голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Водночас лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що партія соціалістів і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

У столиці Молдови невідомі особи в ніч на 9 червня заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку і навколишнього середовища та інші державні установи.

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...