З архіву ПУ. Росія планувала вбивство лідера європейської країни: Сенсаційна доповідь США

Росія планувала вбити прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича в 2016 році, здійснивши тим самим державний переворот. Про це йдеться в доповіді Інституту зовнішньополітичних досліджень США, повідомляють Патріоти України.

Як наголошується, в ході розслідування звинувачення в спробі держперевороту були висунуті проти 12 жителів Чорногорії, а також проти двох співробітників російської військової розвідки - Едуарда Шишмакова і Володимира Попова, яких судять заочно після того, як вони втекли в Сербію, а пізніше були репатрійовані до Росії .

Ймовірним організатором заколоту виступив 48-річний колишній командир спецпідрозділу сербської поліції Братислав Дікіч.

За даними США, згідно з планом змови, розробленим в Москві, Дікіч повинен був керувати загоном з двох десятків бойовиків, одягнених в уніформу чорногорської поліції, метою яких було зайняти будівлю парламенту Чорногорії і відкрити вогонь по протестувальниках в ніч після виборів.

"Згідно зі звинуваченням, росіяни Шишмаков і Попов заплатили Дікічу більше 200 тисяч доларів для придбання зброї і шифрованих телефонів. Ці насильницькі дії повинні були привести до введення надзвичайного стану, що дозволило б проросійським політикам, лідерам, які виступали проти членства Чорногорії в НАТО, взяти владу під свій контроль. Під час цього хаосу змовники мали вбити тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановича", - йдеться в статті.

Але реалізація змови провалилася, оскільки чорногорські чиновники отримали сигнал від своїх сербських колег, які попередили про присутність російських військових чиновників в країні.

"За чотири дні до виборів Мірко Велимирович, колишній поліцейський, зізнався в участі в змові і наданні допомоги в перевезенні зброї. Російські військові, зрозумівши, що їх план розкритий, виїхали з країни", - йдеться в публікації.

Також звинувачення були висунуті чолі сербського підрозділу байкерської угруповання "Нічні вовки", пов'язаного з Кремлем, ветерану російської війни на сході України Олександру Сінджелічу. Пізніше він назвав Шишмакова одним з головних фінансистів невдалого перевороту.

"Спроба перевороту стала показником тривалої залученості Росії в події в регіоні. Чорногорія є тому прикладом. Це демонструє здатність Кремля використовувати жорстку силу і підпільні методи для підриву і дестабілізації регіону", - застерігає експерт з Росії в Atlantic Council Марк Симаківської.

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...

Якраз проводив дорозвідку: СБУ затримала зрадника, який допомагав скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 11:44

Служба безпеки України затримала мешканця Дніпра, за підозрою у роботі на російські спецслужби. Його звинувачують у зборі інформації для коригування ракетного удару армії РФ по військовому шпиталю та ТЕС у Дніпрі. Про це СБУ повідомила у четвер, 28 бер...