З архіву ПУ. В очікуванні російських диверсантів: У порту Миколаєва, як і в Бейруті, протягом двох років зберігають арештований вантаж аміачної селітри, - активіст

Небезпечний вантаж залишається на території порту із 2018-го року.

За словами активіста, у Миколаївському порту 2 роки на зберіганні лежить 3200 тон простроченої аміачної селітри - більше, ніж вибухнуло у Бейруті 4 серпня. Про це у серпні 2020 року повідомив голова громадської організації "Центр аналітичних досліджень" Андрій Сенченко у Facebook, передають Патріоти України.

Активіст зазначив, що у 2018 році до Миколаєва прибув вантаж із аміачною селітрою, який арештували через "простроченість" товару. "18.09.2018 року судно Тузла з 3200 тоннами "простроченої" селітри зайшло в Миколаївський морський порт на 12 причал. Почалося традиційне за процедурою відвантаження, але екологічною інспекцією було відмовлено в оформленні вантажу. Крім цього, екоінспекція звернулася в держспоживслужбу області, в митницю, прокуратуру, СБУ і поліцію. Судно пішло, а вантаж залишився лежати в порту. Що звертає на себе увагу - обсяги вантажу (селітра) навіть більше (!!!), ніж злетіло в повітря вчора в порту Бейрута", - заявив Сенченко.

Активіст зазначив, що вантаж із порту нікуди не переносили. Спочатку було відкрито кримінальне провадження, внесене в ЄРДР за номером № 12018000000000576.

В ньому СБУ зазначила: "Досудовим розслідуванням встановлено, що 18 вересня 2018 року в пункті пропуску через державний кордон України "Миколаївський морський торговельний порт" було оформлено прибуття судна "Тузла" (прапор о.Кука) із вантажем, селітра аміачна, кількістю 3,2 тис. тон. Відправник товару Казахстан. Після переміщення залізничним транспортом був завантажений на судно в порту Поті, Грузія. 20.09.2018 до Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря (далі-Інспекція) надійшла інформація щодо ввезення на територію України через пункт пропуску Миколаївський морський торговельний порт добрив, термін придатності яких минув".

Потім, слідчі органи проводили огляд арештованого товару і стверджували, що невстановлені особи компанії-експедитора робили спроби надати "товарний вигляд" вантажу, щоб випустити його у вільний обіг на території України.

"06.11.2018 на території 12 причалу ДП " Миколаївський морський торговельний порт" проведено огляд під час якого виявлено брезентові мішки типу біг-бег з сипучою речовиною у формі кульок білої форми, яка відповідно до інформації, що міститься на пакувальній тарі є селітрою аміачною", - йдеться в ухвалі Шевченківського суду від 29 листопада 2018 року.

"Станом на січень 2019 року, заарештовані 3200 тон селітри перебували на тому ж 12 причалі ДП "Миколаївський морський торговельний порт", - зазначає Сенченко з посиланням на ухвалу Київського апеляційного суду від 28 січня, якою зберігався арешт селітри у порту.

А в лютому 2019 року Печерський суд міста Києва відмовив у знятті арешту на майно.

"Інших рішень суду, де б йшлося про цю заарештовану селітру, в Єдиному реєстрі судових рішень немає, виходячи з цього, вона повинна перебувати там, де її і залишили - на 12 причалі Миколаївського морського торгового порту", - зазначив активіст.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...