З архіву ПУ. "Зізнання втікача": На бік України перейшов керівник телеканалу "ДНР" із Горлівки (відео)

Сергій пропрацював на телеканалі Горлівки 3 роки і розчарувався в перспективах «республіки».

На українську сторону перейшов керівник одного з телеканалів «ДНР», він здався співробітникам СБУ. Хлопець погодився дати інтерв'ю під вигаданим ім'ям Сергій і з прихованим обличчям, так як боїться за безпеку своїх родичів, які залишилися за лінією розмежування, повідомляють Патріоти України у травні 2020 року.

Сергій пропрацював на телеканалі Горлівки 3 роки і розчарувався в перспективах «ДНР». «Ніякої критики бути не повинно, показувати тільки позитив. І обов'язкове вихваляння всіх органів місцевої влади», - пояснює принцип роботи «республіканських» медіа Сергій.

Тому в «ЛДНР» ні телеканали, ні інтернет-ресурси не відображали тижневий підземний страйк на шахті «Никанор-Нова» (м Зоринськ, «ЛНР»). При цьому в Горлівці була подібна ситуація. «Така ж ситуація була на заводі «Стірол». Люди хотіли страйк влаштувати і почали збирати підписи бажаючих взяти участь. Потім ці списки потрапили в «МГБ ДНР». Всіх людей, які були в цих списках, викликали «спілкуватися», - розповів екс-керівник горлівського телеканалу.

«Якщо люди можуть зашкодити репутації «республіки», то з ними проводять «бесіди». Якщо люди не розуміють з першого разу і хочуть продовжувати боротися за якусь справедливість, то повторні «бесіди» - не дуже приємні», - доповнює перебіжчик.

«Міністерство держбезпеки ДНР» також контролює - що показувати, а що ні в місцевих медіа. За кожним телеканалом, радіо або газетою закріплений куратор. Наприклад, в Горлівці цим займався керівник міського «МГБ» Олексій Алчін - він до 2014 року був співробітником Горлівського управління СБУ.

«МГБ ДНР» займається роботою всіх ЗМІ. Якщо щось піде не так, якщо хтось посміє не те випустити, тоді прийдуть люди і «поспілкуються». А після його (Алчіна, - ред.) візиту часто відбувалися пертурбації, нові вимоги: щось давати, щось не давати, щось під таким кутом, що щось під іншим», - каже Сергій.

Також питаннями пропаганди в «ДНР» займається росіянин Олександр Казаков, який курирує «республіку» від російського ФСБ. Раніше Казаков був радником ліквідованого першого «глави ДНР» Олександра Захарченка. «Він проводив збори всіх структур, серед всіх керівників ЗМІ та серед керівників міст. Тобто він займався кураторством всіх сфер діяльності. Він був з Росії... Все велося до того, що людям створювали ілюзію, що Донбас рухається в напрямку Росії. Говорили, що ось ми переходимо на систему освіти Російської Федерації, ось ми привезли підручники з РФ, ось наші діти тепер будуть вчитися за цими підручниками», - розповідає колишній екс-керівник телеканалу.

Також від каналів вимагали сюжети під загальною тематикою «на Україні гірше». «Приходили розпорядження, що обов'язково певна кількість сюжетів на цю тематику має вийти», - уточнив Сергій. Щоб «картинка» була «правильною» російські куратори возили місцевих журналістів на підвищення кваліфікації в Ростов-на-Дону.

Хоч Сергій 3 роки пропрацював на керівних посадах в «республіканському» медіа, своєї провини він не визнає. Запевняє, що особисто він не робив матеріалів про «карателів» і «хунту».

В СБУ стверджують, що на українську сторону з «ЛДНР» перейшли сотні представників «влади» чи інших керівників. «Ми з усіма працюємо. Отримуємо дуже цінні дані про те, що відбувається на тих територіях. Здебільшого ці люди співпрацюють з нами, тому що розуміють, що тільки так можна врегулювати ситуацію на території України... Всіх людей, які переходять на нашу сторону, ми перевіряємо. В тому числі, щодо їх співпраці з іноземними спецслужбами. Перевіряємо - що є правда, що ні», - коментує прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Джерело: Сегодня

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...