З чим зіткнеться Україна під час деокупації Криму й Донбасу: Австрійський експерт пояснив нюанси

Україна в боротьбі з країною-агресором Росією неодмінно має вдатися до деокупації раніше захоплених ворогом територій Криму і Донецької та Луганської областей. Але варто розуміти, що ціною цьому можуть бути величезні втрати в ЗСУ, передають Патріоти України.

На це вказав ексаналітик Міністерства оборони Австрії, експерт із безпеки "Європейської ради міжнародних відносин" Густав Грессель в інтерв’ю "Радіо Свобода". Поки ж українське завдання – захистити свою країну та повернути частину новоокупованих територій.

За його словами, в України немає причин говорити, що вона не буде звільняти Крим і Донбас. Адже, насамперед, це була б велика поступка ворогу, який взагалі не йде на поступки і який насправді не бажає йти на переговори. По-друге, додав австрієць, є щире бажання українців відбити ці території.

Він наголосив, що у війні важко жертвувати кожним солдатом, але тут існує розуміння, що це необхідно."Є розуміння, що "або наші хлопці гинуть, або нас знищать. Подивіться, що вони зробили в Бучі". Але це є іншою темою для обговорення всередині країни, коли влада каже: "Ми, імовірно, втратимо близько 20 000 солдатів, якщо хочемо відбити місто Донецьк", тому що воно було окуповане протягом тривалого часу. Я – не українець, не пропоную вам відмовлятися від цього чи робити щось інше. Але я думаю, що це те, про що українцям доведеться говорити, коли виникне така ситуація", – пояснив Грессель.

На його переконання, питання деокупації раніше захоплених РФ територій України постане, коли російська армія буде ослаблена настільки, що ЗСУ зможуть контратакувати в оперативному масштабі, аби справді реалізувати цей план.

"Тоді ця дискусія виникне, і я не знаю, чим вона закінчиться і наскільки тоді українське суспільство буде готове жертвувати молодими членами сім’ї заради повернення давно "втраченої" території. Це те, про що я не можу судити, і думаю, що не повинен. А як це відбуватиметься, ми побачимо, коли настане час", – зазначив австрійський військовий експерт.

За його словами, в українських захисників до Криму є кілька шляхів, але немає, до прикладу, великого десантного флоту або можливості здобути перевагу в повітрі над окупованим Росією півостровом, висадити десант наземним або морським шляхом і почати несподіваний штурм.

Тому, вважає аналітик, Україна може спочатку кинути свої війська на Донбас, тому що ситуація там, звідки можна очікувати наступу РФ, є більш критичною. ЗСУ потрібно перемогти російську армію, щоб усунути військову загрозу звідти, "замість того, щоб намагатися відвоювати Крим".

"Щоб взяти Донецьк, вам потрібно було б кинути на це принаймні 100-150 тисяч солдатів, і варто очікувати дуже багато втрат. Тож це спричинить велику дискусію. Я не можу зараз передбачити, в якому стані тоді буде російська армія, коли їй буде поставлено завдання обороняти Донбас, обороняти проксі-республіки чи Донецьк. Тож, звичайно, дуже важко назвати точну кількість втрат, до яких призведе операція зі звільнення Донбасу", – підсумував Грессель.

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:18

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині: росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

Америка ставить питання рубо: Блінкен прибув до Китаю. В портфелі держсекретаря вагомі аргументи, щоб переконати Сі Цзіньпін не допомагати росіянам - ЗМІ

четвер, 25 квітень 2024, 10:14

За інформацією джерел адміністрація США під загрозою санкцій має намір дотиснути Сі Цзіньпіна щодо до умиротворення Росії. КНР дуже потерпає через фінансову кризу, без доброї волі Заходу уникнути економічного краху практично не можливо. Держсекретар СШ...