З "Прямим" не вийшло, "ми йдемо до Вас"? Богдан хоче отримати контроль над "112 Україна", і для цього вже залучили СБУ

Мета глави ОПУ, нібито, отримати контроль над найрейтинговішим інформаційним каналом країни та вивести його зі сфери впливу Медведчука — близького друга президента РФ Путіна.

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо телеканалу 112 Україна, і до цього причетний голова Офісу президента Андрій Богдан, який хоче отримати контроль над цим інформресурсом. Про це повідомляє theБабель із посиланням на джерела, передають Патріоти України.

Видання пише, що зробили це за заявою його колишнього (номінального) власника Андрія Подщіпкова, який нещодавно повернувся в Україну.

Подщіпков свого часу виїхав з України, заявивши про тиск з боку влади. Поки він був за кордоном, у квітні 2018 року канал спершу продали Едуарду Кацу, якого журналісти Схем пов’язують з проросійським політиком Віктором Медведчуком, а в грудні того ж року Кац продав 112 Україна соратнику Медведчука, нардепу Тарасу Козаку.

У червні 2019 року Подщіпков звернувся до новообраного президента Володимира Зеленського. Він назвав себе єдиним законним власником каналу, заявив про його«рейдерське захоплення» і закликав притягнути до кримінальної відповідальності Едуарда Каца, Тараса Козака та Олександра Онищенка, який нібито вів перемовини про купівлю каналу від імені на той час президента Петра Порошенка.

За словами двох джерел theБабеля у правоохоронних органах, у серпні нинішнього року СБУ на підставі заяви Подщіпкова порушила кримінальне провадження щодо 112 Україна за статтею 206 Кримінального кодексу — протидія законній господарській діяльності. У рамках слідства СБУ просить Генпрокуратуру порушити клопотання про арешт майна каналу, але генпрокурор Юрій Луценко, як стверджує джерело в його оточенні, відмовляється це робити. Крім того, в ГПУ, яка здійснює контроль над слідством, думають передати провадження в МВС, оскільки 206 стаття не належить до підслідності СБУ.

Т. в. о. голови СБУ Іван Баканов не підтвердив і не спростував цю інформацію, написавши, що це таємниця слідства. Луценко на питання theБабеля відповів: «Моя позиція — заарештовувати ЗМІ можна тільки у справі про держзраду або загрозу територіальній цілісності. Все інше — неприйнятно для демократії. Цей принцип я сповідував по відношенню до 1+1, так само дію і тут».

Якщо майбутній генпрокурор накладе арешт на майно 112 каналу, Агентство з розшуку та менеджменту активів" (АРМА) зможе передати це майно в управління компанії, яка виграє відповідний конкурс. Наразі такий конкурс не оголошено, назви компаній-претендентів теж невідомі.

Два джерела theБабеля у правоохоронних органах та в оточенні колишнього керівництва каналу, стверджують, що і за відеозверненням Подщіпкова, і за новим кримінальним провадженням щодо 112 Україна стоїть глава Офісу президента Андрій Богдан. Його мета, нібито, отримати контроль над найрейтинговішим інформаційним каналом країни та вивести його зі сфери впливу Медведчука — близького друга президента РФ Володимира Путіна. Отримати відповідь Богдана з цього приводу theБабелю не вдалося: він не прочитав надіслані йому питання.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...